En aktivist ved graffiti-tilgriset statue av Winston Churchill 7. juni 2020. Aktivistene mente at Churchill var rasist, og dette er visst viktigere for dem enn at han vant krigen mot Nazi-Tyskland. REUTERS/Dylan Martinez/NTB

Den britiske regjeringen vil innføre en ny lov for å hindre riving av statuer og hærverk. De vil stanse den «etiske renselsen» som har pågått i kjølvannet av Black Lives Matter, hvor statuer av historiske menn som på en eller annen måte kunne forbindes med slaveri, ble revet ned og ødelagt.

Historiske statuer vil bli fjernet kun i «helt spesielle tilfeller». Den nye loven vil gi beskyttelse til rundt 20.000 statuer og monumenter. Politiet vil også bli gitt ekstra mandat for å stanse protester av grupper som Extinction Rebellion.

Londons borgermester, Sadiq Khan, var en av pådriverne for å fjerne britisk historie:

Her reddes statuen av Edward Colston opp av elven i Bristol etter å ha blitt sprayet med grafitti og kastet ut i vannet av BLM-demonstrantene:

Statuen vil bli å finne på et museum. Colston ble rik på slavehandel og ga senere sin formue til veldedige formål. (Bristol City Council via AP/NTB)

De lettkrenkende forlanger å leve i en verden som må renses for realitet og historie. De vil helst ha et samfunn hvor alle vi som ikke finner nåde for deres verdivurderinger, egentlig helst burde sendes rett til giljotinene. Dagens giljontiner er Big Tech, hvor man blir fratatt muligheten til å uttrykke kritikk mot en samfunnselite (med aktivistbevegelser). Robespierre kunne ikke gjort det bedre.

Narsissismen lenge leve! Her poserer BLM-aktivist Jen Reid foran en statue av seg selv som ble ulovlig oppført etter at de rev ned Colston. Hvis hun hadde strukket ut fingrene, hadde budskapet blitt enda tydeligere.

(AP Photo/Matt Dunham/NTB) Statuene av tidligere slaveeiere innebærer overhodet ingen hyllest av slavehandelen. Tvert imot tjener de til en viktig påminnelse om historien. «De gode» ser ikke hvor farlig det er å gjøre samfunnet historieløst. Det er ikke liberaliserende, og mennesker er ikke uten defekter. Og kanskje spesielt ikke mennesker som har endret verdens historie.

Den vestlige verdens sivilisasjon svekkes i takt med historieløsheten. Nasjonalisme er å verdsette sitt eget lands historie. Konservative mennesker ønsker å bevare historien, og ikke minst: å ta lærdom av historien.

Dette er både positivt og nødvendig for å forstå samtiden og være forberedt på fremtiden.

The Times

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂