Yasmin Zannachi. Foto fra Pinterest

Yasmin Zannachi krever at Churchill-statue i Oslo må fjernes fordi Churchill “investerte stort i slavehandel”. Selv kommer hun fra et land som gjorde det stort innen slavehandel – lenge etter at britene hadde sluttet.

Statuen av Winston Churchill på Solli Plass i Oslo ble tilgriset.

Inspirert av Black Lives Matter-demonstrasjonene pågår nå en kampanje for å få fjernet statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg, som står utenfor Nationaltheatret i Oslo.

Initiativtaker er Yasmin Zannachi, opprinnelig fra Marokko, nå bosatt i Oslo. Document omtalte i går oppropet:

Ta ned slavehandler-statuene! Blant annet på Solli plass og Nationaltheatret i Oslo står det statuer av henholdsvis Winston Churchill og Ludvig Holberg som begge investerte stort i slavehandel. Det er UHØRT at hvite menn som synes det var greit å undertrykke svarte mennesker så til de GRADER skal ha en plass i våre gater! Vi forventer at alle statuene legges ned!

– Fire nivåer av dumskap

Det er fire ulike nivåer av dumskap her, påpeker Asle Toje: For det første opphørte slavehandelen lenge før Churchill ble født.

Det andre nivået, er at det var britene som tvang frem ett opphør med Slavery Abolition Act, (1833) som hans bestefar, John Spencer-Churchill, var med på å implementere.

Det tredje nivået er for Churchill-entusiaster. At Winston ‘investerte stort’ vil få de som kjenner hans biografi til å flire, siden han mesteparten av livet var i gjeld av varierende dybde. Han var ingen storinvestor.

Det fjerde og siste nivået, er det viktigste – mon tro om Zannachi vet at Marokko var et av landene som ledet an i slavehandel før og etter at britene drev med det? Slaveri var utbredt i Marokko etter at nesten alle andre land hadde sluttet med det.

Hvordan kan en person med bakgrunn fra et av verdens mest slave-handlende land til ett som har svært liten befatning med slavehandel og krever at de skal fjerne en statue av mannen som reddet oss fra nazisme?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.