Statuen av Winston Churchill på Solli plass i Oslo. Foto: Julia Xia / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 / Lokalhistoriewiki (utsnitt).

Inspirert av Black Lives Matter-demonstrasjonene i den senere tid pågår det nå en kampanje for å få fjernet statuene av Winston Churchill på Solli plass og av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret i Oslo.

Initiativtaker Yasmin Zannachi, opprinnelig fra Marokko, men bosatt i Oslo, skriver dette:

SIGNER ❗️❗️❗️

Ta ned slavehandler-statuene! Blant annet på Solli plass og Nationaltheatret i Oslo står det statuer av henholdsvis Winston Churchill og Ludvig Holberg som begge investerte stort i slavehandel. Det er UHØRT at hvite menn som synes det var greit å undertrykke svarte mennesker så til de GRADER skal ha en plass i våre gater! Vi forventer at alle statuene legges ned!

I tillegg er statuen av Christian IV på Stortorvet i Oslo blitt tagget ned med «RASIST» på plinten. Christian IV, eller Christian Kvart, regnes som grunnlegger av Christiania, som Oslo lenge ble kalt.

Revisjonismen griper raskt om seg, og to spørsmål melder seg: Hva kan disse folkene om historie, og hvorfor stoppe her?

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.