Statuen av Ludvig Holberg foran Nationaltheateret. Statuen er laget av Dyre Vaa og ble avduket i 1939. Dikteren er flankert av sine scenefigurer Henrik og Pernille. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sent onsdag kveld hadde over 4.000 signert kravet om å fjerne «slavehandler-statuene» av Ludvig Holberg og Winston Churchill i Oslo.

Norsk-marokkaneren Yasmin Zannachi argumenterer i sitt opprop for å fjerne statuene med at både Churchill og Holberg «investerte stort i slavehandel». Problemet er bare at slavehandelen opphørte lenge før Churchill ble født.

Henimot midnatt onsdag hadde 4.100 undertegnet kravet om å rive statuen av tidligere britisk statsminister Winston Churchill, som står på Solli plass – og statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret.

Etter at George Floyd døde under arrestasjon i USA har det vært demonstrasjoner mot rasisme verden over. Mange statuer har blitt vandalisert og flere har blitt fjernet, noen av mobben, noen av myndigheter.

Nå kommer kravene om at statuer må fjernes fra det offentlige rom i Norge.

Rådgiver Haboon Hashi (24) i Minotenk er kritisk til plasseringen av statuene, som hun mener bidrar til å hylle de aktuelle historiske personene.

– Jeg er opptatt av at alle statuer må settes i en mer passende kontekst. For eksempel Churchill, som unektelig har hatt en rasistisk holdning, står sentralt i Oslo og det gir en symbolsk effekt som hedrer ham, sier Hashi til TV 2.

Haboon Hashi. Privat foto.

Hun mener statuene bør flyttes inn i museer, hvor de kan «stå i en mer nyansert kontekst som også reflekterer flere perspektiver».

Kunsthistoriker og samfunnsdebattant Tommy Sørbø er sjokkert. Han mener samfunnet må tåle slike statuer i det offentlige rom, og at fjerning av dem kan føre til polarisering.

– Jeg forsvarer ikke dem og det de gjorde i ett og alt, men jeg forsvarer ytringsfriheten. Skal vi ha ytringsfrihet, må vi også ha evnen til å tåle ytringer som vi ikke liker, for eksempel kunstverk fra fortiden. Ellers kan man ende opp som terroristene i IS. Noen har sagt at der man brenner bøker, ender man til slutt med å brenne mennesker, sier kunsthistorikeren.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.