Det fryktes at 600 migranter døde i båtulykken 50 nautiske mil sydvest for Peloponnes onsdag. Gresk kystvakt har arrestert ni egyptere mistenkt for menneskesmugling. 79 er bekreftet omkommet. 104 ble reddet.

Avviste hjelp

Ifølge greske myndigheter la båten ut fra Egypt for noen dager siden. Den anløp derefter Tobruk i Libya hvor ytterligere passasjerer som hver betalte mellom 5000 og 6000 euro, ble tatt ombord. Menneskesmuglerne satte derefter kursen mot Italia. 

Tirsdag kveld fikk gresk kystvakt melding om at båten kunne være i havsnød og tilbød hjelp over radioen, men migrantene ønsket å fortsette ferden mot Italia og avviste tilbudet. Også passerende frakteskip hadde tilbudt hjelp. 

På grunn av at fartøyet var i internasjonalt farvann kunne den greske kystvakt først gripe inn da båten havnet i havsnød og kantret onsdag kveld. Da alarmen gikk hadde den vært til sjøs i tre dager og opplevd to motorstopp, men mannskapet hadde begge ganger fått gang i maskineriet.

Det pågår allerede en kampanje for å frikjenne menneskesmuglerne for tragedien.

Anslagsvis 750 migranter ombord

Antall bekreftede omkomne er blitt oppjustert fra 78 til 79. Det antas at de som oppholdt seg under dekk fulgte med i dypet da båten kapseiset. Det skal ha vært kvinner og barn i lasterommet. 

Det samlede antall migranter ombord anslås til 750. I betraktning av at 104 mennesker ble reddet kan antallet ofre være høyere enn 600, men greske myndigheter sier det akkurate antallet mennesker som var stuet ombord i den nesten hundre fot lange fiskebåten, trolig aldri kan fastslås. 

Kvinner og barn blokkert under dekk

Alle de 104 overlevende er menn. Omkring tredve av dem er innlagt på sykehus. Legen Manolis Makaris forteller at flere av de innlagte snakker om alle de mindreårige i lasterommet: 

– Hele natten har de sendt bilder av mindreårige for å høre om de er blitt reddet. De visste at det var barn i lasterommet. Noen sier femti, andre hundre.

Pensjonert admiral Nikos Spanos fra den greske kystvakt kalte skipet en flytende kirkegård: 

– Skipet var en meget gammel flytende kirkegård. På denne type reiser blir kvinner og barn normalt plassert i skipets bunn og blokkert så de ikke kan komme ut.

Ligger på 5000 meter

Forliset skjedde på et av de dypeste steder i Middelhavet, mellom 4000 og 5000 meter. De som befant seg under dekk er efter all sannsynlighet fanget i dypet.

Gresk kystvakt og marine bragte de omkomne til havnebyen Kalamata på det sydvestlige Peloponnes hvorfra de ble transportert til et flyktningemottak i Malakasa, ikke langt fra Athen.

Kapteinen rakk å flykte

De ni egypterne som er arrestert mistenkt for menneskesmugling, skal fremstilles for statsadvokaten i Kalamata. Kapteinen skal ikke være blant de arresterte. Han rapporteres å ha flyktet i en mindre båt. Med en stykkpris mellom fem og seks tusen euro og 750 betalende, skulle mannen være god for noe mellom 3.750.000 og 4.500.000 euro – mellom 43 og 52 millioner NOK.

Sjansene for å finne overlevende er ifølge kystvakten minimale, men utvidet søk pågår utover fredagen.

Ferden over Middel­havet: Muntre migranter vinker til kamera

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.