Vraket av en forlist migrantbåt har skylt på land ved Steccato di Cutro i Italia den 26. februar 2023. Foto: Giuseppe Pipita / AP / NTB.

Migrantbåten som tidlig søndag morgen forliste utenfor Steccato di Cutro ved kysten av Calabria i Sør-Italia, der kanskje over 100 mennesker er omkommet, hadde lagt ut fra havnebyen Izmir ved Egeerhavs­kysten i Vest-Tyrkia for fire dager siden.

Det opplyser det italienske toll- og finanspolitiet Guardia di Finanza (GdF), melder La Repubblica.

Båten, som i henhold til vitnesbyrd fra noen av de overlevende hadde over 200 mennesker om bord, var lørdag kveld blitt observert, fra et rekognoseringsfly tilhørende EUs grensebyrå Frontex, 40 nautiske mil fra kysten av Crotone-provinsen i Calabria, opplyser den italienske avisen.

Etter at Frontex hadde meldt fra om observasjonen, la to italienske patruljeskip ut for å se etter båten –den ene fra Crotone og det andre fra Taranto, i den sørøstlige regionen Puglia. På grunn av det dårlige været returnerte de imidlertid med uforrettet sak.

Italiensk politi ble også varslet, men da de nådde frem til stedet der båten hadde forlist, var tragedien, som er den største i sitt slag i Calabria, allerede et faktum.

I mellomtiden er antallet bekreftede omkomne steget til 45, men det endelige tallet forventes å bli mye høyere.

Smuglerrutene fra Tyrkia og Hellas til de sydligste kystene av det italienske fastlandet anses som en «finere» form for båtmigrasjon til Europa, og migrantene betaler menneskesmuglere en høyere pris enn man gjør for å kunne legge ut fra Libya. Overfarten skjer normalt med seilbåter eller fiskebåter, ikke nødvendigvis i god stand.

Nesten 30.000 reiste langs disse rutene til i 2022, og de fleste av dem gikk i land i Italia, skriver Corriere della Sera. Menneskesmuglerne som er blitt arrestert i forbindelse med slike ilandstigninger, har nesten alltid vært russere eller ukrainere, skriver Italias newspaper of record.

De fleste som kommer den veien, har sitt opphav i Afghanistan, Syria, Irak, Iran eller Pakistan. Den viktigste utfartshavnen i Tyrkia er Bodrum, sørvest i landet.

Migrantene som når Sicilia for egen maskin, er enda flere: Mer enn 60.000 migranter kom til den italienske øya uten NGO-ers hjelp i fjor.

Hittil i år er litt over 14.000 migranter gått i land i Italia, opplyser Corriere della Sera.

 

– Migrasjon på første klasse

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.