Migranter utenfor den italienske øya Lampedusa. De fleste som kommer, er unge menn fra afrikanske land. Foto: AP Photo/Pau de la Calle

I løpet av natten har over 1.000 mennesker forsøkt å krysse Middelhavet med båt, fra Nord-Afrika til Italia. Flere er døde, og rundt 700 personer er tatt opp av italiensk kystvakt.

NTB-AFP-DPA forteller at det ifølge menneskerettighetsorganisasjoner ankom over 1.100 migranter og flyktninger til ulike havner i Italia natt til søndag.

Mottakssenteret på øya Lampedusa er nå overfylt, etter at 522 mennesker kom til øya lørdag kveld, ifølge italienske medier.

Det befinner seg over 1.200 personer på mottakssenteret til tross for en makskapasitet på 250–300 personer. Kaoset er totalt, og Italia sliter med kapasitet til å ta imot alle migrantene.

De som kommer, er i stor grad unge menn fra forskjellige land i Afrika.

Det meldes at det ble iverksatt flere aksjoner utenfor kysten av Italia natt til søndag, da båter med migranter fikk  problemer til havs. Det er ofte snakk om om  dårlige og overfylte båter, lite egnet til å takle overfarten fra Afrika-kysten.

Ifølge den italienske kystvakten er fem mennesker bekreftet omkommet etter at de fant en fiskebåt drivende til sjøs utenfor kysten av Calabria sør i Italia.

De fleste av disse båtene kom fra kysten av Tunisia og Libya, som er transittland for mange afrikanere som håper å ta seg til Europa.

Økningen av migranter til Italia er ganske massiv.

Mellom 1. januar og 22. juli ankom hele 34.000 mennesker til Italia via Middelhavet, sammenlignet med 25.000 i samme periode i 2021 og 10.900 i 2020, ifølge Italias innenriksdepartement.

Mange italienere opplever allerede at landet har tatt imot langt flere enn man klarer å håndtere, og spesielt i Sør-Italia setter afrikanske migranter nå preg de fleste større byer.

 

God sommerlesning:

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.