Båtmigranter ankommer Europa. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB.

Rundt 1200 migranter ankom søndag den lille italienske øya Lampedusa i overfylte fiskebåter. Så langt i år er nærmere 11.000 kommet til landet.

NTB-AP-AFP melder at den første migrantbåten ankom klokka fem om morgenen, opplyser Lampedusas ordfører Salvatore Martello til Sky TG24 TV. Menneskesmuglere utnytter godværet, ifølge ordføreren.

– Jeg har sagt at alt som trengs, er en godværsdag for at disse båtene skal komme, sier Martello.

I løpet av ettermiddagen hadde minst ni båter fulle av migranter og flyktninger ankommet øya, som ligger mellom Nord-Afrika og Sicilia.

Antallet er det høyeste som har ankommet den italienske havnen på én dag hittil i år. Lampedusa huser et ankomstsenter for å registrere dem som kommer dit for å søke asyl.

I én av båtene var det nesten 400 mennesker fra ulike land, blant dem 24 kvinner og 6 barn, ifølge italienske nyhetsbyråer.

En annen båt hadde 325 om bord, mens flere hundre andre kom i mindre båter. Kystvakt og tollpoliti eskorterte dem i land.

De siste ukene har frivillige rapportert om et økende antall båter med kurs for Europa, ofte fra Libya. Mange har mistet livet på veien.

Alarm Phone ber om hjelp til tre andre båter i maltesisk farvann.

– Én redningsoperasjon kan gjøre at 231 mennesker ikke er i fare for å drukne, sier organisasjonen søndag.

Ifølge en opptelling fra innenriksdepartementet har over 10.700 migranter ankommet Italia hittil i år, skriver nyhetsbyrået DPA.

Martello ber statsminister Mario Draghi sette migrasjon på agendaen, selv om regjeringen er travelt opptatt med å gjenreise Italias økonomi og samfunn etter pandemien.

Det er bare få dager siden Document omtalte at flere hundre migranter gikk i land et annet sted i Italia.

Lørdag fikk «Ocean Viking» legge til kai i Augusta på Sicilia med 236 migranter om bord som tirsdag i forrige uke var blitt plukket opp fra gummibåter utenfor kysten av Libya, het det i artikkelen.

Viktige bøker fra Document Forlag: 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.