Samtidig som Norge sluttet seg til EUs sanksjoner mot Hviterussland, varslet Polen mandag bygging av en permanent grensemur mot Hviterussland. Muren skal bli 5,5 meter høy og vil koste over 3,6 milliarder kroner.

Polen har allerede satt opp et midlertidig piggtrådgjerde langs grensen for å hindre flyktninger og migranter fra å ta seg inn i landet. Dette gjerdet er rundt 2,5 meter høyt.

Det skal erstattes av en ny permanent mur på 5,5 meter som skal utstyres med bevegelsessensorer. Muren har et budsjett på 366 millioner euro, tilsvarende 3,6 milliarder kroner. (NTB)

EUs utenriksministre vedtok mandag enda flere og strengere sanksjoner mot Hviterussland. Etter valget i Hviterussland i august i 2020 nektet EU å godkjenne Lukasjenko som landets legitime president.

Det er ennå ikke klart hva de nye sanksjonene går ut på, men ifølge Norges utenriksminister vil sanksjonene denne gang ta sikte på å ramme de som tilrettelegger for migrant-presset mot Hviterusslands naboer i vest. Et press som begynte kort tid etter valget i 2020.

Mandag ettermiddag opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt til NTB at Norge stiller seg bak sanksjonene.

– Vi ønsker ikke at denne trafikken skal fortsette. Det setter mange liv i fare og er en kynisk utnyttelse av enkeltmennesker som betaler fordi de leter etter et bedre liv, sier Huitfeldt.

– De tidligere sanksjonene har vært knyttet til innenrikspolitiske forhold. Det nye i dag er at sanksjonene er knyttet til personer eller enheter som organiserer eller bidrar til Lukasjenko-regimes aktiviteter med å legge til rette for ulovlig kryssing av EUs yttergrense, sier Huitfeldt, som siterer EUs kunngjøring tidligere på dagen. (NTB)

Les også:

Krever slutt på massiv brutalitet og grusomheter i Hviterussland

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.