Presset fra ulovlige innvandrere på vei mot Europa er størst i Middelhavet. Det merkes derimot også andre steder, blant annet på det spanske territoriet Kanariøyene i Atlanterhavet utenfor nordvestkysten av Afrika.

I løpet av seks dager i begynnelsen av oktober har over tre tusen afrikanske illegale migranter ankommet Kanariøyene i båter. Dette melder Canariajounalen.

Bare fredag 6. oktober kom det 13 småbåter med rundt 1000 immigranter fra Afrika. Presset er spesielt stort på El Hierro, som er den sørligste av Kanariøyene.

En langkano fra Senegal, tettpakket med 271 mennesker, ankom La Restinga på El Hierro tirsdag 3. oktober.

Antonio Rodríguez Verona, leder for Røde Kors-gruppen som tar seg av migranter som ankommer havnene på Kanariøyene, uttalte til nyhetsbyrået Efe at det ikke har kommet så mange i én enkelt båt før, etter det han kan huske.

Åtte-ti passasjerer satt skulder mot skulder på hver tofte i den åpne båten, uten plass til å røre på seg. Slik har de sittet i minst ei uke ute på Atlanterhavet under den over 1500 kilometer lange reisa til Kanariøyene. Langkanoen var 28-30 meter lang og fire meter bred.

I Senegal i Vest-Afrika utgjør muslimer over 95 prosent av befolkningen.

Broren til en afrikansk ulovlig innvandrer som døde i august etter at en båt som fraktet dusinvis av migranter ble funnet utenfor øygruppa Kapp Verde, sier at de prøvde å nå Spania.

Mer enn 60 personer skal ha omkommet på båten, som lå til sjøs i over en måned. De fleste av dem var fra Senegal.

«Alle er sjokkerte. Han var en av grunnpilarene i familien vår,» sa Mamour Ba om broren Cheikhouna til BBC. Men 27-åringen innrømmet at han fortsatt vil prøve turen selv. Han hevder at det er umulig å tjene til livets opphold i Senegal.

En annen afrikansk illegal båtmigrant uttalte noe lignende til BBC i juli 2023. «Enten når du Europa, eller så dør du på havet», fortalte tenåringen. «Det finnes bare to alternativer».

Ulovlige innvandrere strømmer daglig mot Europa fra hele Afrika, også fra land hvor det ikke er noen krig, bare høy befolkningsvekst. Mange av de illegale migrantene sier selv at de vil til Europa for å forbedre sin personlige økonomi.

Afrikansk illegal migrant: «Enten når du Europa, eller så dør du på havet»

Over 200 afrikanske migranter i båt savnet utenfor Kanariøyene

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.