Broren til en afrikansk ulovlig innvandrer som døde etter at en båt som fraktet dusinvis av migranter ble funnet utenfor Kapp Verde, sier at de prøvde å nå Spania.

Mer enn 60 personer skal ha omkommet på båten, som lå til sjøs i over en måned. De fleste av dem var fra Senegal.

“Alle er sjokkerte. Han var en av grunnpilarene i familien vår,” sier Mamour Ba om broren Cheikhouna til BBC.

Men 27-åringen innrømmer at han fortsatt vil prøve turen selv. Han hevder at det er umulig å tjene til livets opphold i Senegal, hvor muslimer utgjør 96,6% av befolkningen.

Ba er en student fra fiskerbyen Fass Boye. Tre av brødrene hans og ett av søskenbarna hans var på trebåten som dro til Europa 10. juli med 101 personer om bord.

“De ville til Spania. De sa at de ville dra, og jeg kunne ikke fortelle dem å la være, fordi de allerede hadde bestemt seg”.

Han trodde at alle hadde dødd, helt til han ble oppringt fra Kapp Verde onsdag etter at 38 av dem ble reddet. Mer enn 60 andre mennesker skal likevel ha gått tapt på sjøen.

Kapp Verde er ei øygruppe i Atlanterhavet utenfor kysten av Vest-Afrika og på migrasjonsruten til Kanariøyene, et spansk territorium som av mange afrikanere blir sett på som en vei til EU.

Etter at nyheten om hendelsen spredte seg i Fass Boye, hvor de fleste om bord i båten kom fra, brøt det ut sinne. Noen satte fyr på huset til ordføreren, sinte på myndighetene over mangelen på muligheter for unge mennesker.

Denne frustrasjonen er noe Ba er godt kjent med. Han har selv prøvd minst to ganger å forlate Senegal.

“Det var ingenting for meg her… så jeg bestemte meg for at jeg måtte prøve å flytte til Europa via Marokko”, sier han, og snakker om sitt første forsøk i løpet av sitt tredje år på universitetet.

Ting fungerte imidlertid ikke, og han ble tvunget til å reise hjem etter å ha tilbrakt ni måneder der.

Men han var fast bestemt på å nå drømmen om å flytte til Europa – og prøvde igjen, i slutten av juni, med broren Cheikhouna. Forsøket mislyktes.

“Denne siste turen var Cheikhounas andre forsøk på å komme seg til Europa med båt. Tre dager etter at vi kom tilbake, hadde han reist igjen”, sier Ba. “Vi er fiskere, vi jobber hele dagen og tjener ingen penger. Han ville bare brødfø familien sin og få et bedre liv”.

Ba vet at det er risikabelt å gå om bord i en skrøplig båt til Europa, men det handler om økonomi. “Jeg har ikke penger til å ta et fly”.

Han sier han ikke er redd for å drukne. “Andre har gjort denne reisa og har druknet, men det skremmer meg ikke. Det er en risiko jeg er villig til å ta. Selv hvis det var en båt klar til å gå i dag, ville jeg tatt den”.

En annen afrikansk illegal båtmigrant uttalte noe lignende til BBC i juli 2023. “Enten når du Europa, eller så dør du på havet”, fortalte tenåringen. “Det finnes bare to alternativer”.

Ulovlige innvandrere strømmer daglig mot Europa fra hele Afrika, også fra land hvor det ikke er noen krig, bare høy befolkningsvekst. Mange av de illegale migrantene sier selv at de vil til Europa for å forbedre sin personlige økonomi.

Over 200 afrikanske migranter i båt savnet utenfor Kanariøyene

– Når migrantene legger ut, har de telefon­numrene til NGO-ene

600 migranter tatt opp fra synke­ferdige småbåter i Middelhavet

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.