Det vakte betydelig oppsikt at Russland innførte en lov som kunne gi inntil 15 år for å spre kritisk informasjon om krigen i Ukraina. Nå har Ukraina innført en lov som har samme strafferamme for «medløpere».

Medløpere bringer tanken hen på de som assisterer fienden. Men i listen over syndere finner vi også de som offentlig ikke vil gå med på at Russland fører krig. En meningsforbrytelse altså som tangerer den russiske loven.

Ukrainere som samarbeider med russiske styrker, som offentlig benekter Russlands aggresjon eller som på annet vis støtter Moskva, risikerer opptil 15 års fengsel. Kollaboratører som forårsaker tap av liv, risikerer livstid. (NTB)

Folk som offentlig støtter russerne kan vanskelig kalles medløpere. De blottstiller seg selv og løper en risiko. I tilfellet «Viktor» betød det at sikkerhetstjenesten kom på døra.

Viktor var en av dem som fikk tungt bevæpnede SBU-agenter på døra i Kharkiv. Han hadde ifølge myndighetene postet innlegg i sosiale medier der han hyllet president Vladimir Putins «kamp mot nazistene» i Ukraina, og støttet uavhengighet for enkelte deler av landet.

– Ja, jeg støttet virkelig Russlands invasjon av Ukraina. Jeg er lei meg, jeg har alt ombestemt meg, bedyrer han.

– Få på deg klærne og hent sakene dine, lyder den bryske beskjeden tilbake, før den middelaldrende mannen blir ført bort. (NTB)

Slik dette fremstilles virker det ikke betryggende. Ordet rettssikkerhet nevnes ikke i APs melding.

Forsvinner

– Ett av målene våre er å forhindre at noen utsetter oss for bakholdsangrep, sier SBUs nestleder i Kharkiv-regionen, Roman Dudin.

Hans menn har hittil pågrepet nærmere 400 mistenkte kollaboratører, forteller han.

– Det fins ingen komplett oversikt, alt er hemmeligstemplet av SBU, sier Volodymyr Javorskyj i Senteret for borgerrettigheter, en av Ukrainas største menneskerettsorganisasjoner.

Pågrepne kan holdes i varetekt i 30 dager, uten tilgang verken til advokater eller familie.

– Disse menneskene forsvinner ganske enkelt i 30 dager, det er ingen som får tilgang til dem, sier Javorskyj. (NTB)

Det står ingenting om hva som skjer hvis familien ikke hører noe etter 30 dager.

AP nevner at Zekenskyj har forbundt 11 opposisjonspartier. Det konstateres, men kunne fortjent en utdyping.

Zelenskyj har også forbudt elleve russiskvennlige partier. Blant dem er Ukrainas største opposisjonsparti Plattform for liv, som hadde 25 representanter i nasjonalforsamlingen. Partiets leder, oligarken Viktor Medvedtsjuk, har nære bånd til Vladimir Putin og er pågrepet og fengslet.

Zelenskyj virker å være hevet over kritikk fra vestlige medier, selv om en god del uttalelser ber om motspørsmål.

I en krig som har elementer av borgerkrig vil det alltid være mulig å så tvil om den andre partens motiv, tanker og handlinger:

De russiske soldatenes brutalitet har gitt mange et nytt syn på nabolandet. Likevel er det fortsatt mange Moskva-sympatisører i Ukraina, konstaterer politiske analytikere.

– Den russiske propagandaen har festet seg. Mange innbyggere som ser på russisk TV i Øst-Ukraina, tror på helt absurde påstander om at det er ukrainske styrker som angriper dem – og andre myter, sier Volodymyr Fesenko i tankesmia Penta Center.

Ukrainske myndigheter sør i landet er naturligvis redde for å bli falt i ryggen og har måttet skjerpe sikkerhetstiltakene, sier han. (NTB)

I Butsja hevder ordføreren at medløpere anga ukrainere til russerne som så drepte dem. Dette kalles angiveri.

– Jeg så disse dødslistene, satt sammen av forrædere. Russerne visste på forhånd hvem de skulle til, hvor de bodde og hvem som bodde der, sier Fedoruk, som også fant sitt eget navn på lista.

– Selvsagt vil ukrainske myndigheter lete etter og straffe disse folkene, sier han.

I havnebyen Mariupol hjalp medløpere de russiske soldatene med å koordinere angrep mot kritisk infrastruktur, ifølge ordfører Vadim Boytsjenko. (NTB)

I en krig der man kan mistenke lojalitet til angriperen vil mistenksomheten blomstre.

Men denne lojalitet til fienden skyldes kanskje ikke bare russisk TV, men at det rett og slett er uenighet innad særlig i Donbas og Luhansk.

Vesten har ikke sagt noe om rettssikkerheten på ukrainsk side. Vestlige ledere har heller ikke motsagt Zelenskyj når han kommer med sine utfall og vil ha verdenssamfunnet til å sparke Russland ut av alle internasjonale fora, sperre havner og veier.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.