Pussy Riot-medlem Maria Alyokhina under Oslo Freedom Forum i  Oslo, 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB

Lederen i den russiske protestgruppen Pussy Riot, Maria Aljokhina, har flyktet fra Russland. Hun måtte kle seg ut som et matbud for å unnslippe regimets politi.

NTB-AFP melder om saken, og viser til et intervju med The New York Times tirsdag. Her beskrev 33-åringen en nokså dramatisk flukt der politiet forfulgte henne, og at hun la igjen mobilen sin for å ikke kunne bli sporet.

Under denne flukten var det altså at hun måtte ty til en kreativ forkledning for å lure politiet.

Et annet medlem i gruppa, Lucy Sjtein, skriver på Twitter at Aljokhina ikke har flyktet fra landet for godt, men at hun har dratt på turné for å samle inn penger til Ukraina, og skal holde konsert i Berlin torsdag.

Den opposisjonelle gruppen Pussy Riot har lenge vært et uromoment for Putins regime, han det har vært satt betydelige ressurser inn på å stanse den.

Mange av Pussy Riot-medlemmene har de siste årene enten blitt tvunget til å flykte fra Russland eller de har blitt pågrepet på grunn av sin regimekritiske kunst. Senest i februar i år ble Aljokhina pågrepet i Moskva og satt i husarrest.

Sjtein fikk også sin bevegelsesfrihet begrenset etter protester, men flyktet i april fra Russland

 Les også: 

Pussy Riot-medlemmer og satiriker utpekt som utenlandske agenter

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.