Tormod Strand avslørte i Dagsrevyen tirsdag at UDI henla tusen saker hvor myndighetene mistenkte at asylgrunn ikke stemte. Men de ble henlagt likevel ut fra begrunnelsen «ikke kapasitet».

En av sakene gjelder en eritreer som fikk asyl på grunnlag av at han var forfulgt av regimet. Men så viser det seg at han er tilhenger av regimet og viser det åpent på sosiale medier. Det provoserer de reelle asylsøkerne fra Eritrea. Politiet bestemte seg for å undersøke nærmere.

Derfor dukket politiet opp på en adresse i Bergen. Etter et tips ville de undersøke om norsk-eritreeren i 30-årene hadde gitt uriktige opplysninger da han søkte om asyl i Norge i 2013. Han oppga at han var på flukt fra regmiet.

Det var flere ting politiet og UDI stusset på.

Hvorfor stod han oppført som styreleder i en av YPFDJs organisasjoner i Norge? YPFDJ er ungdomsbevegelsen til ettpartistaten Eritrea, et av verdens verste regimer når det gjelder menneskerettigheter.

Hvorfor hadde denne avdelingen av YPFDJ donert 35 000 norske kroner til det eritreiske regimet?

Og hvorfor hadde norsk-eritreeren på sin Facebook-side et forsidebilde av en eritreisk general fra regimet han flyktet fra?

På denne bakgrunnen satte politiet i verk etterforskning, inkludert avhør og husundersøkelse av mannens bolig og av hans mobil.

Mannen lå m.a.o tynt an. Men ble reddet av gongongen. Justisdepartementet fant ut at det var for mange restanser i UDI og Frode Forfang fikk beskjed om å rydde opp. Det lå tusen gamle saker og ventet.

Forfang løste problemet på en enkel måte: Han innførte kategorien «ikke kapasitet» og vips var sakene forsvunnet.

Eritreeren gikk fri. Men det har skapt opprør i det eritreiske asylmiljøet. Asylretten blir en farse.

Nå kommer saken også opp i Stortinget og justisministeren må svare.

Høyres innvandringspolitiske talsperson Mari Holm Lønseth sier til NRK at det må få konsekvenser for personer som gir uriktige opplysninger eller lyver for å få opphold i Norge og ber justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) komme på banen.

– Skal folk ha tillit til asylsystemet, kan ikke myndighetene se gjennom fingrene med juks. UDI må ha nok kapasitet til å ettergå asyljuks.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer også på avsløringene og vil ta opp saken i Stortinget.

– Når du får beskyttelse fra et regime som du åpenlyst støtter, og regjeringen henlegger saken, så er det ekstremt skadelig for norsk asylpolitikk, og en hån mot asylretten og alle eritreere som har flyktet av en grunn, sier Listhaug. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.