21. mars kom tredje episode av Document TVs nye satsning «Vårt naive Norge». Svein Moen og Geir Furuseth står bak sendingene, med god assistanse fra vår eminente tekniker Dan. Nå går YouTube-sendingen viralt i flere land, og er i skrivende stund sett over 30.000 ganger.

Svein Moen har blant annet erfaring som etterforsker i inkassosaker. Det var i den anledning han oppdaget hvordan en eritreer svindlet en leverandør for millioner av kroner, tilsynelatende på vegne av eritreiske myndigheter. Moen tipset Document om en rekke saker tilknyttet den eritreiske diasporaen i Norge. Derfor innledet Document TV et samarbeid med Svein Moen og hans selskap Shadow Company. Resultatet ble en serie programmer under navnet Vårt naive Norge.

Det første programmet tok for seg hvordan det eritreiske regimet overfører millioner av kroner til rene svindlere som har fått oppholdstillatelse i Norge.

I tiden 2010–12 mottok en eritreisk mann bosatt i Norge 50 millioner kroner fra eritreiske myndigheter, uten at norske myndigheter løftet en finger! Det høres ut som en utrolig historie, men det blir verre!

For noen uker siden fikk redaksjonen et tips fra Svein Moen. Det vil si: Det var ikke bare ett tips, det var mange. De fleste dreide seg om lurendreieri fra og med flyktninger og asylsøkere fra Afrikas Horn, nærmere bestemt Eritrea og Etiopia.

Temaet for andre sending var asyljuks i stor stil. Dessuten tok programmet opp hvordan det eritreiske regimet krever inn skatt fra flyktninger og norske statsborgere med eritreisk bakgrunn som oppholder seg i Norge.

I andre del av vårt nye søndagsprogram legger vi frem flere eksempler på hvordan norske myndigheter har valgt minste motstands vei, og latt eritreiske regimetilhengere med opphold i Norge få holde på, uten konsekvenser for deres status. Alle eritreere i Norge betale to prosent skatt til regimet de angivelig har flyktet fra.

Hvis man unnlater å betale denne skatten, risikerer man represalier mot familiemedlemmer som fortsatt bor i Eritrea. Dette er ikke et særnorsk fenomen, men kjent fra flere land.

Så eksploderte det

Det tredje programmet kom 21. mars. Det handler om hatkriminalitet, krigsforbrytelser og ytringsfrihet. Svein Moen forteller at han anmeldte eritreere i Norge som hadde oppfordret til folkemord, og fått asyl på feil grunnlag. Saken ble henlagt uten noen forklaring. Moen har anket henleggelsen.

I programmet får dere også møte «Mikael», en eritreer som nesten fikk sjokk da han i en norsk småby traff på en kjent offiser fra det eritreiske regimet. Offiseren var viden kjent for sin brutale fremferd og sin grove, seksuelle utnyttelse av kvinnelige fanger. Nå lever offiseren som norsk statsborger, og i programmet viser vi hvordan han fortsatt pleier omgang med  og besøker regimet han hevder å ha flyktet fra.

Programmet er nå sett over 30.000 ganger. Det som er spesielt er at programmet spres internasjonalt. Enda mer spesielt er det at eritreere i andre land har startet kronerulling for Document TV, slik at vi kan fortsette arbeidet med å avsløre asyljuks og andre forbrytelser.

Vi står altså i den merkelige situasjonen at norsk ytringsfrihet får nødhjelp fra Eritrea! Ikke fra diktaturstaten, men fra opposisjonelle eritreere.

Vår tekniker Dan har nå tekstet den siste sendingen på engelsk, og vil oversette de andre episodene så fort han klarer slik at enda flere kan få med seg våre avsløringer.

Overveldet over støtten

Documents nyhetsredaktør Geir Furuseth er overveldet over støtten fra eritreere.

Jeg er utrolig glad og stolt over støtten fra eritreiske opposisjonelle. Samtidig må det stilles et spørsmål om når norske myndigheter har tenkt å reagere på det åpenbare asyljukset, og det presset reelle flyktninger fra Eritrea blir utsatt for.

Svein Moen får nå oppleve at langvarig arbeid bærer frukter. Han har i årevis forsøkt å få hovedstrømsmediene til å ta tak i problemet, som har pågått i minst 20 år.  Ingen har vist noen interesse. Han kommenterer videre

Mitt spørsmål er: Når kommer norske myndigheter på banen? De har hatt hendene i fange i årevis, mens det eritreiske regimet bevisst sprer frykt ved å sende regimetro agenter tilNorge og andre land. Uten en eritreisk opposisjon i utlandet sitter diktaturet trygt.

Det er rett og slett fantastisk at Document, som gjerne stemples av andre norske medier som innvandrerfiendtlig etc,  nå opplever stor støtte fra reelle eritreiske flyktninger. Kanskje denne saken kan åpne øynene til folk, slik at de forstår hvor viktig alternative medier er.

Du kan se det omtalte programmet nedenfor. Hvis du ønsker å støtte vårt arbeid, kan du vippse til Dokument TV, nummeret er 63 89 41.

Se våre daglige sendinger på YouTube og Rumble. Dagsorden har premiere kl. 21 seks dager i uken. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider,  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger.
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.