Situasjonen i Bergen sentrum er kaotisk, etter at eritreiske asylsøkere og motstandere av regimet i Asmara lørdag samlet seg for å demonstrere mot et regimestøttet arrangement. I Tel Aviv har det samme skjedd, og der skal minst 75 personer skal være skadd.

Fredag var det Eritreas nasjonaldag, og tusenvis av regimetro «flyktninger» hadde varslet feiring av denne dagen i flere land.

Situasjonen i Bergen er fortsatt uavklart:

Skjermdump: X/Twitter

 Flere skadet i Tel Aviv

Langt verre er det Tel Aviv, der det også har vært skuddveksling.

At least 75 people were injured, including 11 from gunfire, as asylum seekers from Eritrea protesting against the Asmara government clashed with police and regime supporters in Tel Aviv on Saturday after a demonstration turned violent.

Minst 75 personer ble skadet, inkludert 11 i skuddveksling, da asylsøkere fra Eritrea som protesterte mot Asmara-regjeringen støtte sammen med politi- og regimetilhengere i Tel Aviv lørdag, etter at en demonstrasjon utviklet seg til å bli voldelig. (Times of Israel)

Disse demonstrasjonene bygger over samme lest som opptøyene i Stockholm i begynnelsen av forrige måned.

Kaos i Stockholm: 1000 eritreere invaderte regimetro festival

Document har de siste dagen mottatt flere meldinger fra ekte, eritreiske opposisjonelle i Norge som er fortvilet over at norske myndigheter og norsk politi ikke har tatt deres advarsler om ulovligheter fra det eritreiske regimets støttespillere i Norge på alvor.

– Norske myndigheter handlingslammede

Fra vår tidligere kollega i serien Naive Norge (se lenke nederst i saken, journ.anm.), Svein Moen har vi fått tilgang til en anmeldelse som ble oversendt Oslo politidistrikt i april i fjor. Her lyder det blant annet:

I en årrekke har regimetro eritreere drevet innsamling til eritreiske myndigheter herunder ulovlig 2% skatt, innsamling til diverse humanitære prosjekter. Alt dette er skalkeskjul for å legitimere det faktum at det kun dreier som om å skaffe tilveie vestlig valuta til det eritreiske regimet.

Den ulovlige skatteinnkrevingen, 2% skatt fra alle diaspora eritreere, ble av daværende utenriksminister Børge Brende i 2016 forsøkt stoppet ved at den eritreiske ambassadør Yonas Manna Beiru, i Stockholm ble kalt inn på teppet hos UD i Oslo.

Det har i løpet av de siste 20 år versert et tjue talls anmeldelser til politiet over denne virksomheten uten at politiet så langt har løftet en finger, ei heller startet noen etterforskning.

Fra Svein Moen og hans medspillere i det eritreiske miljøet i Norge fikk Document torsdag vite at denne anmeldelsen, samt to andre anmeldelser om straffbare forhold begått av regimetro eritreere i Norge ble henlagt mandag denne uken.

– Norske myndigheter synes helt handlingslammede. Mange har advart om at noe slikt kunne skje i mange år, uten å ta de ekte, eritreiske flyktningene på alvor. Senest i sommer har flere av oss vært i en i og for seg god dialog med politiets EPO-enhet, kalt «dialogpolitiet», men likevel presterer altså politiet igjen å henlegge våre anmeldelser, sier Svein Moen i Shadow Company til Document.

Moens uttalelser om at voldelige konfrontasjoner lå i kortene, underbygges av professor i freds- og konfliktstudier ved ONH, Kjetil Tronvoll, som lørdag skrev på X/Twitter at dette var et forventet utfall mellom PFDJ og regimemotstandere:

Skjermdump: X/Twitter

75 injured, 11 from gunfire, as Eritrean asylum seekers clash with police in Tel Aviv (Times of Israel)

Dialog som metode, Oslo politidistrikt (32 siders pdf-fil)

The beginning of the end for the PFDJ in Norway (Eritrea Hub)

Les også:

Vårt naive Norge: Det eritreiske regimet gjør narr av Norge

Flerkultur på Karl Johan: Andres kriger utkjempes her

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.