Stortingspolitikere fra alle hold, inklusive statsminister Jonas Gahr Støre og Bergens store datter, Høyre-leder Erna Solberg, fordømte i krasse ordelag lørdagens eritreiske opptøyer i Bergen. Ingen av dem innrømmet noe som helst skyld. De toet sine hender, som alminnelige fariseere pleier. Ikke la dem dø i synden!

For to år siden ledet jeg en programserie vi kalte «Vårt naive Norge» her på Document. Sammen med Svein Moen forsøkte vi å varsle om statlig inkompetanse og unnfallenhet i forhold til Eritrea og de som har fått opphold i Norge. I et av programmene fikk vi daværende Stortingsrepresentant fra FrP, Jon Engen Helgheim i studio.

Vårt naive Norge: Lovbruddene myndighetene later som de ikke ser

Tittelen på programmet står seg den dag i dag. Les videre under bildet, og forstå hvordan det henger sammen:

Lørdag smalt det i Bergen, og det blir nok ikke siste gang vi får se at folk tar loven i sine egne hender. Politiet, ved PST, var varslet om faren for uro, men stilte likevel uforberedte. Det tyder på at politiet også har et ledelsesproblem. Foto: Tuva Åserud / NTB

Jon Engen Helgheim sitter ikke lenger på Stortinget, men da han og flere av hans parti-kolleger i går postulerte sin fordømmelse av opptøyene til pressen og på sine sider i sosiale medier, la jeg inn denne kommentaren på Facebook-sidene til Erlend Wiborg og Marius Aron Nilsen:

Det er fint at du og flere av dine partifeller sier dette, men da må dere få flertall på Stortinget for å instruere UDI, Statsforvalteren i Agder, politiet (også Økokrim) og påtalemyndighetene til å følge anbefalingene i Proba-rapporten.
Dette kan John Engen Helgheim mye om, etter han var gjest hos Document-TV i et eget program om temaet i april 2021.
Stortingsrepresentant Marius A Nilsen kom i det minste med et svar, det skal han ha:
Ja, det må endringer til på alle plan for å få bukt med denne negative utviklingen. (Facebook)
Tilleggskommentaren min forble ukommentert, men her er den, oppdatert med lenker.
Det er ille at politiet i Bergen ikke har forstått mer, selv etter at PST i Bergen har hatt «bekymringssamtaler» med flere eritreere den siste tiden!
Staten gir blaffen
La meg vise et lite utsnitt fra den siste rapporten, som er på 71 sider og som ble utarbeidet på oppdrag av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og som de færreste med politisk og praktisk ansvar synes å ha lest:

Skjermdump: Side 48 i Proba-rapporten

Dagens Arbeids- og inkluderingsminister heter Marte Mjøs Persen og kommer fra Arbeiderpartiet, men det er ikke hun som har skylden. Den må hun dele med alle sine forgjengere som inkluderingsminister, og med samtlige partier som har sittet i regjering siden 2008.

Opptøyene i går var beretningen om en varslet katastrofe. Skriften har stått på veggen i flere år, og selv om ungdommenes oppførsel ikke kan forsvares, kan den i det minste forklares. De er grundig lei av at norske myndigheter lukker begge øynene for hvordan genuint opposisjonelle eritreere behandles i Norge.

Som jeg skrev i april 2021:

Derfor må ekte flyktninger fra Eritrea fortsatt betale to prosent skatt til diktaturet i Eritrea for at ikke deres familie skal bli utsatt for press og endog tortur, og fordi ingen norske myndigheter har tatt tak, feirer regimetro eritreere med opphold i Norge åpenlyst diktaturet.

Dette er en hån mot asylinstituttet, mot eritreere som virkelig har flyktet og mot norske skattebetalere som er med på å finansiere Eritreas diktator med millioner.

Flere ting må gjøres, snarest:

  1. Regimetro eritreere må repatrieres
  2. All statlig og kommunal støtte til regimetro organisasjoner og menigheter må stanses
  3. Stortinget må nedsette en kommisjon for å gjennomgå myndighetenes ansvarsfraskrivelse

Jeg tror ikke et øyeblikk at noe av dette vil skje, men kanskje kan flere, også utenfor rekkene av glatte livstidspolitikere og deres hærskarer av informasjonsrådgivere, få opp øynene for hva som skjer.

Lenke til alle programmene i serien: «Vårt naive Norge»

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.