Sesongens siste VnN vil ta for norske myndigheters berøringsangst i forhold til flyktningspionasje, ulovlig skattlegging og premiering av bosatte som sender penger til sine regimer.  Men, vi fremmer også en kandidat til St. Olavs orden som nok vil utfordre noen og enhvers berøringsangst.

Våre ni foregående sendinger har dreid seg mye om berøringsangsten som ser ut til å prege norske myndigheter, og da ikke bare utlendingsmyndighetene, Utlendingsdirektoratet (UDI, Justisdepartementet og Politiet. Nei, også Økokrim og Finanstilsynet ser ut til å sitte med hendene i fanget mens ulovlighetene får pågå, mer eller mindre uforstyrret.

Derfor var det gledelig å få gjensyn med en tidligere gjest hos oss, Leder for Eritreakomiteen, Finn Våge, i NRKs Nyhetsmorgen tidligere denne uken. Der ble det også gjensyn med Proba-rapporten: Press og kontroll – en studie av økonomisk, ideologisk eller religiøst press med utspring i opprinnelsesland, rettet mot personer med innvandrerbakgrunn i Norge. Denne rapporten ble i sin tid bestilt av Kunnskapsdepartementet, og var ferdig for et år og en uke siden. Etter det har den ligget i en skuff og samlet støv. Helt til nå.

Vi tillater oss å hevde at uten våre små, men insistente bidrag til å skape større forståelse for ekte eritreiske flyktningers frykt for regimet de flyktet fra, ville rapporten ha fortsatt å samle støv, og NRK ville også ha forblitt tause. Men, omsider er også statskringkasteren på banen, så da får vi se om de kan hjelpe med å få bevegelse i denne skammelige politikken.

En annen tidligere gjest i våre sendinger er Stortingsrepresentant Jon Engen Helgheim (FrP). Helt på tampen av vårsesjonen gjorde han alvor av sine lovnader om plage regjeringen med spørsmål om denne problematikken. Slik lyder spørsmålet som ble sendt inn denne uken, og som derfor fortsatt står ubesvart:

Kontroll

Mens norske myndigheter glimrer med manglende kontroll, introduserer vi seerne for en flyktning fra Eritrea (i 1978 en del av Etiopia) som har 42 år bak seg i Norge, og som har hatt kontroll som sitt varemerke. I 40 år jobbet jobbet han med utgiftskontroll og regnskaper for og på en rekke av de aller største olje-utbyggingene i Norge, Statfjord B og C, Gullfaks C og A, Gjøa med flere.

Vi mener Habteab Dagnew oppfyller alle krav til å motta St. Olavs orden:

Til slutt i sendingen gir vi til gode redaksjonens ti råd, for ikke å si bud, til norske myndigheter. Budene vil dere få se i sendingen, men la oss røpe at de kan være medvirkende til å gi vår gode medarbeider Svein Moen og hans selskap Shadow Company, en sårt tiltrengt sommerjobb!

Med det tar disse sendingene en pause til over sommeren. Bruk gjerne sommeren til å se igjennom våre tidligere sendinger, for oppgavene står i kø!

God sommer!

OBS: Siden Document nå for andre gang er ‘bannlyst’ av YouTube’ oppfordrer vi alle våre Podkast-lyttere til å gå til vår kanal på PodBean, mens alle seere kan gjøre ett av to: Enten gå direkte til vår kanal på Rumble, eller klikke på DOC-TV slik det er vist her:

Så fort videoen er prosessert vil den bli tilgjengelig. Mens dere venter kan dere abonnere på Doc TV-kanalen på Rumble: https://rumble.com/DocTV.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.