Nytt

Yemane Gebreab, Eritreas nest mektigste mann, var til stede på festen. Personen til venstre for ham fikk ifølge NRK asyl i Norge i 2009. Privat foto.

Eritreere holdt 3. august en storstilt fest i Oslo for det brutale regimet i Eritrea. Mange av festdeltakerne har fått asyl i Norge fordi de har «flyktet» fra det samme regimet.

Hovedgjesten skal ha vært Eritreas nest mektigste mann, Yemane Gebreab, rådgiveren til den sittende presidenten i Eritrea.

Flere av deltakerne er identifisert som eritreere som har kommet til Norge de siste 10-15 årene, og som har fått asyl i Norge, melder NRK.

På bilder og video fra festen, som fant sted i Eventhallen på Bryn, ser man at flere deltakere har på militærlignende klær med kamuflasjefarger og roper ut militære kommandoer.

Fra scenen blir det sagt at «vi skal vise dere hva vi lærte i Sawa, og militærtrening må man gjøre hver dag, det er lett å glemme».

Norsk-eritreerne feiret nasjonaltjenesten; militærtjenesten som ble innført for 25 år siden. Da ble også rekruttskolen i Sawa etablert.

Alle eritreere er forpliktet til å gjøre nasjonaltjenesten, enten i militæret eller i sivile stillinger. Den skal vare i 18 måneder, men varer for mange i årevis. Svært mange eritreere har flyktet fra landet og søkt asyl i vesten med begrunnelsen at de ville slippe unna plikttjenesten.

Eksperter anslår at opp mot 25 prosent av befolkningen har flyktet fra landet siden 2001, sier Eritrea-ekspert Kjetil Tronvoll til NRK.

Tronvoll medgir at det høres rart ut at nyankomne eritreere feirer regimet de har flyktet fra.

– Ja det er paradoksalt. Noen er på denne festen fordi de ønsker et fellesskap. Noen er med fordi de føler et sosialt press på å stille opp. Og noen er med for å hylle regimet, fordi de er regime-tilhengere, selv om de har fått asyl på grunnlag av å flykte fra regimet, sier Tronvoll.

Per 1. januar var det 22.560 eritreiske innvandrere i Norge ifølge SSB. Det store flertallet av dem har fått asyl fordi de «flyktet» fra regimet i hjemlandet.

Bookingansvarlig for Eventhallen Andreas Gresvik sier at de ikke støtter det eritreiske regimet.

– Hadde vi hatt disse opplysningene i god tid på forhånd, hadde vi avlyst arrangementet.

Eventhallen er ikke et fristed for ekstreme holdninger, sier Gresvik.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!