Statsråd Sylvi Listhaug sier til NRK at eritreere som har fått beskyttelse i Norge, må regne med å komme i utlendingsmyndighetenes søkelys dersom de reiser til Eritrea for å feire 25-årsjubileet for regimet i hjemlandet – som de angivelig har flyktet fra.

«Det er klart at hvis man først sier at man har flyktet fra et regime og søker om beskyttelse i Norge, for så å reise ned å hylle det samme regimet, da er det jo grunnlag for å se nærmere på dette.»

Det finnes konkrete holdepunkter for å anta at mange har slike reiseplaner, som kan være straffbare:

Til eritreere i Norge, Sverige og Danmark er det lagt ut et skjema på nettet, der de som vil reise til Asmara 24. mai kan registrere seg.

NRKs Tormod Strand har snakket med en eritreer som mener en slik lojalitet regimet vitner om misbruk av asylinstituttet:

Woldab Feshatzion har siden 80-tallet kjempet for et fritt Eritrea. Men han tror at en del norsk-eritreere vil reise ned for å feire regimet. […]

Woldab Feshatzion har ikke noe til overs for eritreere som reiser til landet de flyktet fra.

– Norge må gi beskyttelse til de virkelige flyktningene fra Eritrea. Men de som har forbindelse til regimet og de som misbruker asylinstituttet har ingenting i Norge å gjøre, sier han.

Det finnes også mulighet til å feire det man skal ha rømt fra, på avstand:

Ti dager før feiringen i Eritrea, går det av stabelen et arrangement i Ekeberghallen i Oslo. Også det er for å feire regimet, ifølge kilder NRK har snakket med. NRKs kilder sier dette arrangementet er planlagt slik at de som vil, rekker å reise ned til Eritrea 24. mai.

Det at Norge gir opphold og omsorg til personer som liksom har rømt fra land de siden reiser tilbake til, er blant de dype urimelighetene som det er en skam at ingen har grepet ordentlig fatt i tidligere. Når Listhaug nå gjør det, reagerer hun utvilsomt i tråd med folkeviljen

 

NRK