Sakset/Fra hofta

Den eritreiske presidentens nærmeste rådgiver Yemane Gebreab. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / Scanpix.

Nylig ble det kjent at eritreere på storslagent vis feiret det brutale regimet i Eritrea, et regime fest­deltakerne har «flyktet» fra og deretter fått asyl i Norge fordi fordi de trengte «beskyttelse» mot det samme regimet. Tilstede på festen i Oslo var Eritreas nest mektigste mann, Yemane Gebreab.

De siste årene har om lag 80 eritreere fått trukket sin oppholds­tillatelse fordi de har jukset, hoved­sakelig med identiteten. Kun én av dem er returnert til Eritrea.

Selv om UDI har grunn til å tro at mange av de ca. 80 personene som de siste årene har fått trukket sin oppholds­tillatelse, i stor grad fortsatt lever i Norge, er det så godt som umulig å tvangs­returnere noen til Eritrea, selv etter å ha blitt avslørt i juks. Dette skriver NRKs Tormod Strand.

NRK fortalte for to uker siden om norsk-eritreere i Oslo som feiret innføring av nasjonal­tjeneste i Eritrea. Det er denne nasjonal­tjenesten som gjør at eritreere flykter fra landet i tusentalls, og søker asyl blant annet i Norge.

NRKs kilder i det eritreiske miljøet i Norge sier det er flere på disse bildene som har kommet til Norge de siste 10-15 årene, og som har fått asyl her.

I kjølvannet av NRKs reportasje har regjeringen instruert UDI om å gå gjennom 150 tilfeldige Eritrea-saker på nytt. Det skal vurderes om beskyttelsen i Norge kan trekkes tilbake.

Men å få tvangs­returnert noen til Eritrea, er i følge UDI så godt som umulig.

– Dette området, altså både Eritrea og Etiopia, er et av de områdene hvor det er vanskeligst for politiet å tvangs­returnere mennesker, sier Frode Forfang, direktør i UDI til NRK.

Forfang peker på at tap av oppholds­tillatelse har alvorlige følger som tap av retten til å arbeide, retten til å ta utdannelse og retten til sosiale ytelser.

Men så lenge man har et godt nettverk av klan­medlemmer og landsmenn rundt seg, går det nok fint an å holde seg mett og varm gjennom den norske vinteren selv uten retten til sosiale ytelser. Den retten har jo de andre i nettverket…

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.