Tidligere justisminister Jøran Kallmyr (FrP) fikk granskningen iverksatt. Foto: Berit Roald / NTB

Etter pålegg om å granske asylsøknaden til 150 eritreere, har UDI utvist 4 og tilbakekalt oppholdstillatelsen til 13 personer. En rekke saker er fortsatt under granskning.

NTB forteller at siden høsten 2019 har Utlendingsdirektoratet (UDI) gransket asylsakene til 150 eritreere som har flyktet til Norge, søkt beskyttelse og fått opphold i landet. Saken ble først omtalt i Vårt Land.

Pålegget om granskningen kom som en instruks fra Justisdepartementet (JD) og daværende justisminister Jøran Kallmyr (FrP). Det var da hjulene begynte å rulle, og det ble åpenbart at det var en del søknader som ikke holdt vann.

Bakgrunnen var en reportasje i NRK om et arrangement i Oslo der både en høytstående person fra eritreiske myndigheter og eritreiske flyktninger skal ha vært til stede.

– UDI valgte 100 tilfeldige saker og 50 saker der vi hadde fått tips eller satt på informasjon om at det var gitt uriktige opplysninger ved søknad om asyl, sier Christine Roca, enhetsleder for kontroll i UDI.

Etter første runde satt UDI igjen med 60 saker. 90 ble lagt vekk. Det er nå fattet vedtak i 24 saker.

Men saken er ikke slutt med dette. 36 saker er fremdeles er under granskning, og flere forhold kan bli avdekket.

Foreløpig får 13 migranter tilbakekalt oppholdstillatelsen enten permanent eller midlertidig, mens 11 saker er henlagt enten på grunn av mangel på bevis eller ingen bevis. Fire andre saker har endt med utvisning.

Document omtalte saken også i 2019, men den har nå altså utviklet seg videre:

80 eritreere avslørt for asyljuks – kun én er sendt tilbake til Eritrea

Dette har også vært tema i en populær sending på Doc TV:

Vårt naive Norge: Asyljuks i stor stil

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.