Fra VM i fotball i Russland, 2018, med Russlands president Putin (midten t.h.) på ærestribunen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Det europeiske fotballforbundet UEFA forlenger og har innført nye sanksjoner mot Russland. Landet er dermed ute av internasjonale turneringer og mesterskap på ubestemt tid.

Allerede 28. februar, 4 dager etter invasjonen av Ukraina, ble Russland utestengt fra den internasjonale fotballen, av det europeiske fotballforbundet UEFA og det internasjonale fotballforbundet FIFA. Dette som en direkte følge av Russlands krigshandlinger.

I en pressemelding opplyser nå UEFA at utestengelsen forlenges, og utvides med ytterligere sanksjoner.

Dagbladet skriver mer om hva dette innebærer for Russland som fotballnasjon:

*Russiske klubber er utestengt fra neste års Champions League og andre europeiske klubbturneringer.

*Det russiske herrelandslaget får ikke delta i Nations League 2022/23 og rangeres automatisk sist i gruppe B.

*Det russiske damelandslaget blir utestengt fra sommerens Europamesterskap, samt kvalifiseringen til neste VM. I EM erstattes Russland av Portugal.

UEFAs eksekutivkomité erklærte også Russlands bud som ble sendt inn av det russiske fotballforbundet om å være vertskap for EM i 2028 eller 2032, som ikke kvalifisert.

Dermed er Russland i praksis helt ute av alle turneringer og mesterskap i internasjonal fotball inntil videre.

Russland har vært en markant nasjon i slike sammenhenger, og var ikke minst arrangør av herrenes fotball-VM i 2018.  Der gikk Russlands lag videre fra innledende runder, men ble utslått av Kroatia kvartfinalen.

Nå er det altså slutt for den typen deltakelse for en stund.

Tilsvarende sanksjoner gjelder også i en rekke andre idretter, både innen sommer- og vinteridrett, slik at Russland som sportsnasjon generelt sett er plassert på sidelinjen på ubestemt tid.

Landet har tidligere vært utestengt på grunn av gjentatte dopingsaker. Denne nye utestengelsen vil være smertelig for det som er et svært sportsinteressert folk.

Les om tidligere doping-utestengelse:

Russland utestengt fra OL og VM i fire år

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.