Russlands president Vladimir Putin og den populære popsangeren Alla Pugatsjeva under et arrangement i Moskva tidligere i år. Foto:  Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Alla Pugatsjeva, dronningen av russisk popmusikk, fordømmer president Vladimir Putin for hans krigføring i Ukraina. Hun sier han gjør Russland til en pariastat i verden.

Mostanden mot Putins krigspolitikk  er i ferd med å bli mer synlig på hjemmebane i Russland. Nå kommer den også fra et nokså uventet hold som er vanskelig for regimet å forsvare seg mot.

Nå tar nemlig den folkekjære og populære popdivaen Alla Pugatsjeva offentlig til orde mot krigen, og bruker harde ord og uttrykk som det som skjer.

Pugatsjeva er ingen hvem som helst, men har vært en av Russlands største stjerner siden 1970-tallet. Allerede under Sovjet-tiden kritiserte hun regimet, men fikk være i fred fra myndighetene. Hun var for populær til å røres, regimet fryktet folkelig sinne om man arresterte den frittalende popdronningen.

Nå er hun ifølge NTB igjen på banen, og sier altså sin mening om det Russland driver med i Ukraina. Søndag raste hun ut mot Putin og hans «spesialoperasjon».

– Det er drap på våre gutter for illusoriske mål som gjør vårt land til en pariastat og gjør livet vanskelig for våre borgere, skriver hun i sosiale medier.

Det er en type kritikk som kommer svært ubeleilig for Putin, da han ikke uten videre kan gjøre noe med en stjerne som Pugatsjeva. Hun er «farlig» for regimet å røre ved.

Popdronningen krever også å bli stemplet som «utenlandsk agent» etter at russiske myndigheter nylig ga det stempelet til Pugatsjevas mann, TV-kjendisen og komikeren Maxim Galkin. som også har kritisert Putin.

Han har ikke en like sterk posisjon i befolkningen, og er derfor ikke «urørlig».

Betegnelsen «utenlandsk agent» innebærer at man underlegges en rekke innskrenkninger og arbeidskrevende prosedyrer.

Å komme med slik kritikk som Pugatsjeva har gjort, er sjelden kost i Russland i disse dager, der folk risikerer opp til 15 år i fengsel for å protestere mot krigen.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.