Russlands president Vladimir Putin.  Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Utenriksminister Anniken Huitfeldt ber Russland «stoppe ødeleggingen av sivilsamfunnet» etter stengning av menneskerettighetsgruppen Memorial.

NTB-AFP-TT forteller at Russlands høyesterett tirsdag behandlet et krav fra landets påtalemyndigheter om å stenge den frittalende menneskerettighetsgruppen Memorial. Konklusjonen ble at gruppen må legge ned virksomheten sin.

Dette oppfattes av mange som et kraftig tilbakeslag for den allmenne friheten i Russland, og nok et steg i totalitær retning.

Utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap) er bekymret for utviklingen i Russland. Foto: Lise Åserud / NTB

Avgjørelsen får utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til å reagere.

– Jeg er bekymret over russisk høyesteretts beslutning om å oppløse menneskerettsorganisasjonen Internasjonale Memorial, sier Huitfeldt til NTB.

– Norge oppfordrer russiske myndigheter til å stoppe ødeleggingen av sivilsamfunnet og etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, fortsetter hun.

– Hjelpeløse

Memorial er en av Russlands mest prominente menneskerettsgrupper, og har blant annet etablert et arkiv over Stalin-regimets utrenskninger. Dette faller i dårlig gjord hos russiske myndigheter, som i dag er opptatt  av å legge lokk på denne mørke delen  av landets historie.

Organisasjonen ble stiftet i 1989 av dissidenter, blant dem fredsprisvinner Andrej Sakharov.

– Åpenbart har vi ingen plass i verdensbildet det russiske regimet holder på å bygge, sier organisasjonens talsperson, Aleksander Tsjerkasov, til det svenske nyhetsbyrået TT dagen før høyesterett traff sin beslutning.

Memorial hjelper også ofre for terrorisme og tortur med å ta saken sin videre til EU-domstolen når det ikke lenger er mulig å vinne fram i russiske domstoler

– Vi er nesten hjelpeløse her i Russland, sier Tsjerkasov.

– Men når Den europeiske menneskerettsdomstolen slår fast at staten er skyldig i døden til ens slektninger, føler man at det er mulig å oppnå rettferdighet med fredelige metoder, sier han, ifølge NTB-AFP-TT .

Massiv kritikk

Rettsprosessen mot Memorial har utløst massiv kritikk mot russiske myndigheter, og organisasjonen mener den blir forfulgt i et statlig angrep mot uavhengige medier og menneskerettsgrupper.

Påtalemyndigheten sier at gruppen bryter lovene om «utenlandske agenter», ettersom den ikke merker alle innlegg, blant annet i sosiale medier, slik den kontroversielle loven krever.

Grupper som mottar økonomisk støtte fra utlandet er tvunget til å merke alle innlegg med at de er utenlandske agenter.

Memorials advokater og stiftere avviser at det er blitt begått alvorlige brudd på lovene. De sier materialet er blitt merket tilstrekkelig, og at kun et ubetydelig antall dokumenter har manglet merkingen.

Tirsdagens rettsmøte dreide seg om en av to saker som har pågått mot gruppen. Saken behandles av Høyesterett ettersom Memorial International er registrert som en internasjonal organisasjon. Det er ikke mulig å anke avgjørelsen.

Representanter for Memorial har sagt at de vil ta saken sin videre til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), skriver TT.

Denne kritikken kommer på toppen av all kritikk Russland og landets leder Vladimir Putin allerede får for sin aggressive opptreden ved grensen til Ukraina, så landet er på mange måter i uvanlig hardt vær i det internasjonale samfunn.

Ny runde onsdag

Påtalemyndigheten ønsker også å stenge Memorials menneskerettssenter. Denne saken kommer opp for en domstol i Moskva onsdag. Organisasjonen er anklaget for å støtte terrorisme og ekstremisme, i tillegg til å bryte lovverket om utenlandske agenter.

Mandag besluttet en domstol i Petrozavodsk å skjerpe straffen til lederen av Memorial i Karelia, Jurij Dmitirev, til 15 år i fengsel. Historikeren har dokumentert Stalins overgrep og vant tidligere i år Sakharovs fredspris.

Hans støttespillere sier at han blir straffet for sitt arbeid med å lokalisere massegraver til folk som ble drept under Stalins regime.

Dmitirev er dømt for seksuelle overgrep, men hans støttespillere mener anklagene er fabrikkerte. Nettopp fremgangsmåten med slike fabrikkerte anklager er noe russiske myndigheter også beskyldes for overfor regimekritiker Aleksej Navalnyj.

– Over for demokratiet

Memorial er en løst strukturert organisasjon, mens Memorial International tar vare på nettverkets arkiver over overgrep og koordinerer nettverkets arbeid.

Organisasjonen har kjempet for menneskerettigheter i Russland og støttet både politiske fanger, migranter og marginaliserte grupper. Den har avslørt overgrep i Nord-Kaukasus og Tsjetsjenia.

Kritikere av prosessen mot Memorial sier at stengingen av menneskerettsgruppen markerer slutten på demokratiseringen av Russland etter at Sovjetunionen brøt sammen for 30 år siden.

Etterlyser takknemlighet

Gruppen selv har ikke hatt særlig håp om å vinne fram i retten. President Vladimir Putin sa tidligere i desember at Memorial hadde støttet terrorister og ekstreme organisasjoner. Da var det lite håp om støtte i et rettssystem som internasjonalt oppfattes å være regimets forlengede arm.

Tjerkasov mener på sin side at den russiske staten og rettsvesenet burde takke Memorial for arbeidet organisasjonen gjør.

– Det skal staten være takknemlig for. Påtalemyndigheten bør takke oss for hvert enkelt tilfelle vi dokumenterer når det gjelder politiske fanger, fordi vi gjør den jobben myndighetene burde gjort. Men i stedet vil de stenge oss, sier han.

 

em>Støtt oss, gi bort et abonnement:

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.