Russlands president Vladimir Putin fikk en Belarus traktor fra Belarus og de andre Sovjet-landene på sin 70-årsdag, fredag. Nobelprisen til den russiske menneskerettsorganisasjonen som i dag ble tildelt Nobels fredspris, ble ikke like minneverdig, til tross for ordene fra Nobelkomiteens leder.

Det var Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko som overrakte et gavekort på kjøretøyet under bursdagsfeiringen i Konstantin-palasset i St. Petersburg, Putins hjemby, fredag.

Traktoren har vært stoltheten til belarusisk industri siden tidlig i sovjettiden. Lukasjenko sa til fremmøtte journalister at han hadde tatt utgangspunkt i en modell som han selv har hjemme i hagen, for gaven til Putin.

Det er ikke kjent hvordan den russiske statslederen reagerte på gaven. Putin nevnte heller ikke gaven i en tv-sendt tale da han åpnet et møte i Samveldet av uavhengige stater (SUS) samme dag. SUS består av ni av de femten statene som tidligere utgjorde Sovjetunionen. (NTB)

Også Russlands patriark hyllet Russlands leder på hans store dag:

– Gud ga deg makt slik at du kunne utføre en tjeneste av særlig viktighet og med stort ansvar for skjebnen til landet og det folk som er betrodd din omsorg, heter det i gratulasjonen fra patriark Kirill.

Pave Frans avlyste tidligere i år et planlagt møte med patriarken som følge av hans støtte til Putin og krigen i Ukraina.

Putin deltar selv på et møte i Samveldet av uavhengige stater (SUS) på 70-årsdagen.

Den norske Nobelkomiteens fredsprisutdeling ble, trass i Berit Reiss-Andersens forsikringer, ikke oppfattet som noen presang til Putins 70-årsdag:

The 2022 Nobel Peace Prize has gone to jailed Belarusian human rights activist Ales Bialiatski, the Russian human rights organization Memorial, and the Ukrainian human rights organization Center for Civil Liberties.

However, Berit Reiss-Andersen, the chair of the Norwegian Nobel committee, was at pains to point out that the award was not meant as a rebuke to Russian President Vladimir Putin, who turned 70 on Friday.

The prize was “not against anyone,” Reiss-Andersen said in her speech in Oslo, and was not “addressing President Putin, not for his birthday nor anything else.”

Nobels fredspris i 2022 har gått til den fengslede hviterussiske menneskerettighetsaktivisten Ales Bialiatski, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og det ukrainske menneskerettighets-organisasjonssenteret for sivile friheter.

Imidlertid var Berit Reiss-Andersen, leder av den norske Nobelkomiteen, snar med å påpeke at tildelingen ikke var ment som en irettesettelse overfor den russiske presidenten Vladimir Putin, som fylte 70 år på fredag. Prisen var «ikke mot noen», sa Reiss-Andersen i talen sin i Oslo, og var ikke «adressert til president Putin, hverken til bursdagen hans eller på annen måte.» (Politico)

Stengt

Sent fredag kveld fikk Putins feiring forrang overfor Memorial:

Tverskoj-domstolen har fastslått at kontorlokalene skal overføres til staten, melder Interfax fredag kveld. Under rettsmøtet anklaget en representant for påtalemyndigheten organisasjonen for å ha «rehabilitert naziforbrytere og for å ha vanæret myndighetene og skapt et falskt bilde av Sovjetunionen».

Memorial har tidligere fått ordre om å stenge virksomheten, og organisasjonen ble offisielt oppløst i desember i fjor. Russiske myndigheter mener at den har brutt loven om utenlandske agenter – en betegnelse som blir brukt på organisasjoner som får utenlandsk støtte. (NTB)

Dermed ser det ut til at den til tider klumpete, men «enkle og logisk oppbygde», og for mange norske bønders stort sett pålitelige Belarus-traktor fikk forrang på Putins store dag.

Putin’s birthday present: Nobel Peace Prize for rights activists (Politico)

Hviterusser’n er ikke til å kjenne igjen! (Traktor)

Se og les:

Doc-TV International: Hold your bets!

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.