Nytt

Da stiftelsen Werkstatt Deutschland kunngjorde at Quadriga-prisen — som tildeles «rollemodeller for opplysning, engasjement og allmennhetens vel» — for 2011 skulle gå til Russlands statsminister og sterke mann Vladimir Putin, lød begrunnelsen at han hadde bidratt til bedre relasjoner mellom Russland og Tyskland.

Kort tid etter kunngjøringen truet Vaclav Havel — den tidligere tjekkiske presidenten som i sin tid var dissident — med å fly til Berlin og levere tilbake den samme prisen, som han selv mottok i 2009, i protest.

Noen dager senere trakk stiftelsen prisen tilbake på grunn av den «massive kritikken» fra media og politikere, og erklærte at den «dypt beklaget» nyheten om Havels intensjoner. Beslutningen om å gi prisen til Putin hadde også skapt splittelse internt i stiftelsen:

Cem Özdemir, the head of Germany’s Green party, announced he was stepping down from the board of the non-profit Quadriga in protest at the decision.

He abstained from voting in favour of him.

«In my view, the Quadriga prize should go to people who have done a particular service to democracy and its promotion,» he said in a statement.

«I do not see Vladimir Putin among those ranks.»

«During his tenure as head of state and prime minister, Putin has dismantled democracy, restricted freedom, undermined the rule of law and given Russia corruption,» Human Rights Commissioner Markus Löning told Der Spiegel magazine.

«I don’t think this is a good idea (to give Mr Putin the award),» said Ruprecht Polenz, chairman of the foreign affairs committee of the Bundestag and a member of the ruling CDU party. «Putin may have developed Russia economically but not the implementation of human rights.»

 

Daily Telegraph: Germany revokes political award to Vladimir Putin

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også