Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mikhail Podoljak virker ikke særlig imponert over årets fredsprisvinnere.

På Twitter uttrykker han sin misnøye.

– Nobelkomiteen har en interessant forståelse for ordet «fred» dersom representanter for to land som angrep et tredje, mottar nobelprisen sammen. Verken russiske eller belarusiske organisasjoner var i stand til å organisere motstand til krigen. Årets nobel er «formidabel», skriver Podoljak.

Zelenskyjs stabssjef kommenterte indirekte tildelingen i sosiale medier, ifølge AFP og NTB.

– Det ukrainske folk er hovedarkitektene for fred, skrev Andrij Jermak.

Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022

Andre oppfatter fredsprisen som en smekk til Putin, selv om Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hevder at utdelningen ikke har noen sammenheng med Putins 70-årsdag.

– Reiss-Andersen kan si så mye hun vil at den ikke er rettet mot bursdagsbarnet Putin, men den vil mottas med veldig stor irritasjon av både Lukasjenko og Putin, sier nobelhistoriker Asle Sveen.

Aleksandr Lukasjenko er president i Hviterussland. Også fra Hviterussland (eller Belarus) kommer det reaksjoner.

– De siste årene har en rekke fundamentale avgjørelser tatt av Nobelkomiteen vært så politiske at, unnskyld meg, Alfred Nobel hadde snudd seg i graven, sier talsperson Anatoly Glaz i Belarus’ utenriksdepartement, ifølge AFP.

Det var nesten uunngåelig at årets fredspris ble knyttet til Ukraina. Vi får håpe at neste års fredspris også havner i samme område, etter at de invaderende russerne har inngått en fredsavtale med Ukraina.

Hvis ikke bør neste års fredspris tildeles de heltemodige demonstrantene i Iran.

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.