Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko (h.) i møte med Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu i Minsk, 10. april  2023. Foto: Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP

Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko appellerer til Russland om å beskytte landet som om det var russisk territorium, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

Lukasjenko sa mandag til den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu at han ønsker en garanti for at Russland vil forsvare Belarus i tilfelle det blir angrepet, ifølge Belta.

NTB-DPA-Reuters melder om saken.

I møte med Sjoigu i Minsk uttrykte Lukasjenko også takknemlighet for at Russland har stasjonert flere tusen soldater i landet. Det sies ikke noe om hvem andre i Belarus enn diktatoren Lukasjenko og hans nærmeste krets som opplever det slik.

Belarus er sterkt avhengig av Russland økonomisk, militært og politisk. Mange mener landet i praksis er et lydrike under Russland, og et eksempel på den statusen Putin ønsker at også Ukraina skal få.

Ukraina anklager Belarus for å støtte den russiske krigen mot Ukraina, siden invasjonen i fjor kom delvis fra belarusisk territorium.

Ukrainas presidentrådgiver Mykhailo Podoljak tvitrer at Lukasjenkos appell om beskyttelse er som om en antilope i krokodillens munn trygler krokodillen om hjelp.

Les også: 

Fredsprisvinner Bjaljatski dømt til ti års fengsel i Belarus, anklagene omtales som falske

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.