Aleksandr Lukasjenko sier Belarus ikke vil bli innblandet i krigen i Ukraina, med mindre de blir angrepet. Han legger dermed avstand til Russland ved å markere at dette ikke er Belarus sin krig. Uttalelsen faller rett før det er ventet at russerne vil sette i gang en offensiv. Belarus-presidenten sier: -Ikke regn med oss.

Han hadde ikke trengt å si noe. Dermed ville han latt vestmaktene forbli usikre og tvunget til å gjette.

– Jeg er klar til å kjempe sammen med russerne fra Belarus’ territorium kun på ett vilkår: Hvis så mye som en soldat kommer til vårt territorium med våpen for å drepe mitt folk, sa Lukasjenko på en pressekonferanse i Minsk.

– Hvis noen er «aggressive» mot Belarus, kommer vårt svar til være grusomt.

Imidlertid avviser han at Russland har spurt om de kan bli med i krigen.

Under invasjonen i fjor angrep russiske styrker Ukraina fra Belarus. Ifølge nyhetsbyrået AFP har Belarus trolig mellom 60.000 og 70.000 soldater i sine militære styrker.

Lukasjenko har tidligere avvist at Belarus kan bli viklet inn i krigen.

De to landene har siden oktober i fjor samarbeidet om en felles grensestyrke. Senest i januar gjennomførte de en felles militærøvelse, som Lukasjenko hevdet kun var av defensiv art. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.