Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko sier at han har beordret flere styrker til den sørlige delen av landet, ved grensen til Ukraina.

Hviterussiske styrker skal imidlertid ikke delta i angrep mot Ukraina, opplyser han ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

Det dreier seg om en forflytning av fem taktiske kampgrupper som skal beskytte den sørlige delen av Hviterussland, uttalte han. Disse gruppene består av hundrevis av soldater utstyrt med pansrede kjøretøy og artilleri.

Helikoptre og jagerfly er allerede i gang med å beskytte Hivterusslands sørlige grense, uttalte han etter et møte i landets sikkerhetsråd tirsdag.

«Det er ikke vår oppgave», sa han da han forklarte beslutningen om å ikke sende styrker inn i Ukraina.

Han sa også at han sender styrker vest til grensen mot Nato-landet Polen.

– Vi må under ingen omstendighet tillate en invasjon av Nato-styrker på hviterussisk territorium, ikke engang en operasjon på vårt territorium, sa han.

I forrige uke ga han grønt lys for at Russland kan bruke Hviterussland for å invadere Ukraina fra nord. Mandag denne uken sa hviterusserne ja i en folkeavstemning til å endre grunnloven slik at atomvåpen kan plasseres på landets territorium.

Tidligere tirsdag nektet Lukasjenko for at hans land skal gå inn i Ukraina, men senere på dagen hevdet ukrainske myndigheter at det allerede er hviterussiske soldater i Ukraina. Tidlig tirsdag kveld bekreftet Estlands statsminister Kaja Kallas på en pressekonferanse at Hviterussland har styrker inne i Ukraina.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.