Hviterussisk opposisjon hevder å stå bak sprengningen av et russisk overvåkingsfly på en flyplass nær Minsk. En rådgiver til den hviterussiske opposisjonslederen Sviatlana Tsikhanouskaya hevder på Twitter at det dreier seg om et A-50 overvåkingsfly fly som flere ganger har blitt brukt i Ukraina.

Ifølge Franak Viacorka ble aksjonen mot det russiske flyet utført av medlemmer av den hviterussiske opposisjonen, som benyttet seg av droner. Flyplassen ligger bare 14 kilometer fra Minsk, og Viacorka sier på Twitter at sabotørene har forlatt landet. Mest sannsynlig betyr det at de har krysset grensen til Litauen, som er et Nato-land der også norske styrker er utplassert.

Verdien av flyet sies å være på 330 millioner Euro (3,4 mrd. NOK), men vel så signifikant er det at Belarus nå ikke lenger kan anses som et trygt område for russiske styrker og installasjoner, slik Newsweek rapporterer:

Hanna Liubakova, a Minsk journalist and non-resident fellow at the Atlantic Council think tank said that if Belarusian partisans had attacked the plane, it would present Belarus as «not safe» for the Russian army.

Hanna Liubakova, en journalist fra Minsk og stipendiat ved tenketanken Atlantic Council, sa at hvis hviterussiske partisaner hadde angrepet flyet, ville det vise at Hviterussland er «utrygt» for den russiske hæren.

«The planned and successful drone attack as well as serious damage to the only such aircraft in Belarus would cause questions among the Russian command about the Lukashenko regime’s ability to take care of Russian military equipment,» she told Newsweek. His reputation «as a strongman who is able to keep the country with an iron fist is also injured,» she added.

Det planlagte og vellykkede droneangrepet samt alvorlig skade på det eneste flyet av denne typen i Hviterussland vil føre til spørsmål blant den russiske militærledelsen om Lukasjenko-regimets evne til å ta seg av russisk militært utstyr, sa hun til Newsweek. Hans rykte «som en sterk mann som er i stand til å holde landet i et jerngrep er også svekket», la hun til. (Newsweek)

Nyhetsbyrået AFP har ikke klart å verifisere påstanden, og det russiske forsvaret har ikke uttalt seg om saken. (NTB)

Mystery Surrounds Russian Plane Reportedly Blown Up in Belarus (Newsweek)

Litauen (Forsvaret)

Les også:

Kina intervenerer i krigen, støtter nå Belarus

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.