Litauen har erklært unntakstilstand etter at flere hundre migranter har kommet over grensen fra Hviterussland den siste uken. Lørdag avfyrte litauiske grensevakter tåregass og varselsskudd mot en gruppe migranter.

Prime Minister Ingrida Simonyte’s Cabinet declared the emergency after border officials reported Friday that they had detained about 150 illegal migrants in the last day who had crossed over from Belarus, with whom Lithuania shares a 679-kilometer (422-mile) border.

Statsminister Ingrida Simonytes regjering erklærte unntakstilstanden etter at grensetjenestemenn fredag rapporterte at de hadde arrestert rundt 150 migranter den siste dagen som hadde kommet over grensen med Hviterussland, som Litauen deler en 679 kilometer (422 miles) grense med. (Euronews)

Lørdag ankom 116 nye migranter Litauen. Grensepoliti avfyrte tåregass og varselsskudd mot en gruppe migranter. Per lørdag var det totale antallet migranter til Litauen kommet opp i 938, tolv ganger så mange som i hele 2020.

Lithuanian authorities reported 116 more arrests of migrants crossing the border from Belarus, a surge in crossings that Lithuania says Minsk is purposely organizing in retaliation for European Union sanctions.

The Lithuanian State Border Security Service said on July 3 that border guards also fired tear gas and warning shots as one group of migrants were being detained.

The latest figures bring the number of migrants detained over the past two days to 179, the service said; in all 938 people have been arrested crossing from Belarus this year, 12 times as many in all of last year. (RFERL)

Torsdag varslet den litauiske utenriksministeren Gabrielis Landsbergis at landet vil sende delegasjoner til Tyrkia og Irak i et forsøk på å stanse de to landenes visumfrihet til Hviterussland. Det er tidligere kjent at hviterussiske myndigheter busser passasjerer fra disse landene direkte til grensene mot EU.

“Visits with a delegation from various governmental agencies are being arranged to Ankara in Turkey and Baghdad in Iraq. We have discussed the possibility to have a meeting with the foreign ministers of both Turkey and Iraq. What is most important, these will not be just meetings on a political level as we also make arrangements for delegations to have a possibility to meet with border guards, with representatives of security authorities and establish direct contact,” he told reporters on Thursday. (Delfi)

Les også: 

Lukasjenko: –Vi vil ikke stoppe migranter på vei til EU. Flere arrestert i Polen og Litauen

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.