Litauen har de siste månedene opplevd en voldsom økning i antallet illegale migranter. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko anklages for å organisere strømmen av migranter, hovedsakelig fra Irak, men også fra Tyrkia.

Litauen har forsøkt å bremse migrasjonen ved å utplassere soldater og bygge piggtrådgjerder langs grensen mot Hviterussland. Men arbeidet har stanset opp på grunn av manglende ressurser.

Les også: Litauen befester grensen mot Hviterussland for å begrense migrantstrømmen

Mange av de illegale migrantene er plassert i flyktningleirer. Nå gjør de opprør og krever å bli sluppet ut fra leirene. I en leir i distriktet Alytaus sør i Litauen har det brutt ut rene opptøyer, ifølge Remix News.

According to the local mayor, the conflict arose after a visit by the TV crew, when migrants in the presence of cameras began to chant “Freedom!” and raised demands that local authorities could not meet.

Later, camp residents originally from Iraq refused food and, according to the mayor, banned other refugees from eating, including children. They demand that the authorities release them from the camp.

Misfornøyde migranter forhindrer altså barn fra å ta til seg næring. De forhindrer også lokale myndigheter fra å opprettholde hygienen i leiren, ved å gjøre det utrygt for renholdspersonell å oppholde seg innenfor piggtrådgjerdene. Dette har ført til en helseskadelig situasjon.

Lokalbefolkningen er i ferd med å gå lei.

Elsewhere in Lithuania, near the Rudninkai military area near Vilnius, according to Delphi, locals have revolted and blocked access to the place, where a camp for 1,500 migrants is to be set up. Participants in the blockade are preventing trucks with tents and other equipment from driving.

Over 2.700 migranter har ankommet Litauen via Hviterussland i 2021. Litauen svarer med strenge restriksjoner. Migranter blir isolert i leirer, deres asylsøknader hurtigbehandles i løpet av ti dager, så og si 100 prosent får avslag.

Litauen ser på situasjonen som en ren provokasjon fra Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Situasjonen eskalerte etter at Lukasjenko fikk skarp kritikk etter å ha tvunget et passasjerfly fra Ryan Air til å lande slik at de kunne arrestere Roman Protasevic, en kritiker av regimet. Hans kjæreste ble også pågrepet.

Ifølge CDC er det mange irakere som planlegger å reise til Hviterussland. En enkelt frisør sier at han i løpet av få dager har snakket med rundt tyve kunder som er på vei til Hviterussland og forhåpentligvis Europa via Litauen.

En ny migrantrute inn til Europa er i ferd med å åpne seg, og Litauen er villige til å sette hardt mot hardt. Men de trenger hjelp.

In the first two weeks of July, more than 1,100 migrants and asylum seekers reportedly crossed irregularly from Belarus to its EU neighbour, Lithuania.

That’s compared with just 81 in all of 2020. Most of them were Iraqis.

Konflikten mellom Litauen og Hviterussland forsterkes ved at Litauen har erklært at president Aleksandr Lukasjenko er illegitim, og at Litauen med velvilje tar imot hviterussiske dissidenter.

Litauiske myndigheter nekter å beskrive situasjonen som en migrasjonskrise.

Lithuanian Foreign Minister Gabrielius Landsbergis says this isn’t about desperate asylum seekers — it’s about political retribution.

– We are not calling it a refugee crisis, we are calling it a hybrid attack.

Landsbergis beskriver situasjonen som fiendtlige handlinger fra nabolandet Hviterussland, og anklager Minsk for å samarbeide med menneskesmuglere.

Kilder i Irak bekrefter at det koster 15.000 USD for en «billett» til Litauen. Med en gjennomsnittlig årsinntekt i Irak på rundt 150.000 NOK, så skjønner man at det ikke akkurat er de fattigste som utnytter denne muligheten.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.