Litauen bygger barrierer langs grensen mot Hviterussland, og beskylder nabolandet for å fly inn migranter for å sende de videre inn mot Europa. Litauen har erklært unntakstilstand.

Lithuania has started building a fortified fence along its border with Belarus in an attempt to stop its neighbour sending migrants illegally into the EU.

The border reinforcement comes just a week after Vilnius declared a state of emergency to address a sharp rise in illegal migration, which it accuses Belarusian authorities of orchestrating.

Et dobbelt piggtrådgjerde på over 550 kilometer skal settes opp langs grensen for å bremse migrantstrømmen. Ifølge statsminister  Ingrida Simonyte dreier det seg i hovedsak om migranter som flys inn fra Irak i regi av hviterussiske myndigheter. Enkelte av migrantene hentes også i Tyrkia.

Statsminister Simonyte inspiserte grenseområdet 6. juli i følge med Europarådets president Charles Michel.

Litauens statsminister Ingrida Simonyte og Europarådets president Charles Michel. Foto: Laima Penek/Office of the Government of the Republic of Lithuania/ REUTERS 

Les også: Litauen erklærer unntakstilstand etter strøm av migranter fra Hviterussland

Forholdet mellom de to nabolandene har vært anspent siden valget i Hviterussland i august 2020, som ble vunnet av den sittende presidenten  Alexander Lukashenko. Valget har vært gjenstand for mange anklager om valgfusk.

Forholdet til EU er på et bunnivå etter at et fly fra Ryan Air ble tvunget til å lande i Hviterussland, slik at agenter kunne entre flyet for å arrestere den regimekritiske Roman Protasjevitsj og hans kjæreste.

Les også: Flykapringen i Hviterussland avslører EUs endeløse svakhet

Litauen har siden valget gitt asyl til flere hviterussiske opposisjonelle. Men i løpet av de to siste månedene har 1500 migranter ankommet Litauen via Hviterussland. Dette er tyve ganger så mange som i hele 2020.

Prisen på piggtrådgjerdet som skal beskytte grensen er på nesten 5 millioner euro. Planen er å forsterke grensen med en to meter høy grensemur toppet med  piggtråd, som vil øke de totale kostnadene til over 45 millioner euro.

Lukashenko virker relativt uanfektet over situasjonen.

We won’t hold anyone, they are coming not to us but to the enlightened, warm and cosy Europe.

If someone thinks we will close our border with Poland, Lithuania, Latvia and Ukraine and will become a holding site for those running from Afghanistan, Iran, Iraq, Libya, Syria, Tunisia and further down Africa, he is misguided to say the least.

Han sier videre at Hviterussland vil bevokte grensen så lenge det er «profitabelt», noe som antyder at han er ute etter bestikkelser slik Tyrkias president Erdogan fikk for å holde migrantstrømmen mot Europa i sjakk.

Parlamentet i Litauen møtes tirsdag for å vedta hurtigbehandling av asylsøkere, som skal sørge for at alle asylsøknader skal være ferdigbehandlet i løpet av ti dager, ifølge statsminister Simonyte.

Daily Mail

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.