Migrantkrisen på EUs østgrense mot Hviterussland er ikke over. Senest søndag ble en polsk grensevakt sendt til sykehus med hodeskader etter at migranter brukte fyrverkeri og steiner mens de forsøkte å trenge seg over grensen til Polen.

Foreigners reportedly stormed the border near Cheremcha and Szudziałowo, throwing firecrackers and rocks in the direction of Polish border guards. As a result, a Polish officer suffered a head injury and was hospitalized. (Belsat)

Ifølge polske medier ble det også brukt lasere mot de polske grensevaktene. Søndag morgen før kl. 7 ble 33 migranter arrestert. Dagen før lyktes det ti migranter å krysse grensen.

All in all, before 7 a.m., on January 9, Polish border guards detained 33 migrants, who had illegally tried to cross the border. On Saturday, January 8, there were 10 of them. (Belsat)

Denne tweeten fra de polske grensestyrkene hevder at hviterussiske grensevakter deltok aktivt i å kaste stein og stokker mot de polske grensevaktene.

Yesterday 49 people tried to cross the border illegally. Today, in the section protected by #PSGMielnik , a group of a few foreigners forcibly forced the border. Stones and logs were thrown towards the Polish patrols, also by the Belarussian services.

Sanksjoner uten effekt

Selv om norske Yara mandag stoppet innkjøp av kalium fra Hviterussland, virker det ikke som om EUs sanksjoner har satt noen stor demper på handelen mellom Hviterussland og EU. Litauen er blant landene som tjener godt på videresalg av hviterussisk kalium.

Lithuanian companies continue to ship Belarusian potash products, a key ingredient in fertilizer, through its rail network and port of Klaipeda to markets in the EU and elsewhere, despite the Belarusian state-run potash giant, Belaruskali, being sanctioned. The continuing trade with the Lukashenka regime has sparked a scandal in Lithuania, with even calls for the government to step down.

Litauiske selskaper fortsetter å sende hviterussiske kalium-produkter, en viktig ingrediens i kunstgjødsel, via den litauiske jernbanen og havnen i Klaipeda, til markeder i EU og andre steder. Dette til tross for at den hviterussiske statseide kalium-giganten Belaruskali er sanksjonert. Handelen med Lukashenko-regimet har utløst en skandale i Litauen, der flere har krevd at regjeringen må gå av.

Men Litauen er ikke de eneste som fortsetter. Handelen mellom EU og Hviterussland ble nesten doblet i 2021.

Lithuania is not alone. Fresh data shows that trade between the EU and Belarus almost doubled in 2021, triggering some to question whether Western sanctions are strong enough, including the exiled Belarusian opposition leader Svyatlana Tsikhanouskaya, who says Lukashenka has exploited «loopholes» to circumvent them.

Leger uten grenser

Organisasjonen Leger uten grenser forlot forrige uke Polen, fordi polske myndigheter ikke tillater hjelpeorganisasjoner å operere i grensesonen mot Hviterussland.

Despite knowing people along the Belarus-Poland border were «in desperate need of medical and humanitarian assistance,» the medical charity Doctors Without Borders (MSF) said it withdrew its emergency response team from the region.

«Since October, MSF has repeatedly requested access to the restricted area and the border guard posts in Poland, but without success,» Frauke Ossig, the charity’s emergency coordinator for Poland and Lithuania, said on Thursday.

Til tross for at mennesker langs grensen mellom Hviterussland og Polen var «i desperat behov for medisinsk og humanitær bistand», trekker Leger uten grenser (MSF) sine beredskapsteam fra regionen.

– Siden oktober har MSF gjentatte ganger bedt om tilgang til det begrensede området og grensebeskyttelsespostene i Polen, men uten suksess, sa Frauke Ossig, veldedighets nødkoordinator for Polen og Litauen, torsdag.

 

Bark But Little Bite? Sanctions Don’t Appear To Put Brakes On Trade Between EU And Belarus (RFRL)

Medics leave Poland-Belarus border without reaching migrants (Info Migrants)

Les også:

EU-landene enige om flere sanksjoner mot Hviterussland

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.