Flere hundre migranter forsøker å bryte seg inn i Polen fra Hviterussland. De ledsages av hviterussiske soldater, som forhindrer migrantene fra å snu. Polske soldater svarer med tåregass.

– Ny informasjon viser at gruppen kontrolleres nøye av væpnede hviterussere. Det er de som bestemmer hvilken retning gruppen går i, sier talsmannen Stanislaw Zaryn mandag.

VG har snakket med Anders Aalbu, som er Norges talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Bildene vi nå ser fra grenseområdene mellom Hviterussland og Polen, er veldig bekymringsfulle.

– UNCHR har gjentatte ganger sagt at det er helt uakseptabelt å utnytte flyktninger og migranter i et politisk spill. Nå er det behov for handling, og vi oppfordrer Hviterussland til å unngå at liv settes i fare.

Ifølge polske myndigheter er migrantene hovedsakelig unge menn, med enkelte kvinner og barn. Polens politiske ledelse holder krisemøte om situasjonen.

Sviatlana Tsikhanouskaya er en tidligere presidentkandidat i Hviterussland som nå lever i eksil. Hun følger situasjonen tett.

Situasjonen for migrantene er kritisk. De kommer seg ikke inn i Polen, siden polakkene forsvarer sin grense med 12.000 soldater og politifolk. Det har også kommet rapporter om at migranter har blitt banket opp av soldater fra Hviterussland. Mange mangler tilgang til mat, vann og medisiner.

Litauen, som også har opplevd at migranter sendes over grensen i historisk høyt antall, sender nå flere soldater til sin grense mot Hviterussland.

Fra polsk hold hevdes det at migrantene er under streng kontroll av hviterussiske soldater, men en av migrantene sier ifølge Wyborcza at initiatiet til å gå i samlet flokk kom fra migranter fra Irak.

Polen er i ferd med å bygge et grensegjerde som i praksis beskytter hele EU, men EU nekter å ta sin del av regningen.

Les også: Flytrafikken fra Midtøsten til Hviterussland øker

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.