En folkeavstemning i Hviterussland har åpnet for at landet kan ta imot og utplassere russiske atomvåpen. Flere vestlige eksperter tolker dette som et indikasjon på at Hviterussland nå vil gå mer aktivt inn i krigen på russisk side. Ifølge ukrainske kilder har Hviterussland allerede sendt fallskjermtropper inn i Ukraina.

A referendum in Belarus on Sunday reportedly approved a new constitution renouncing the country’s non-nuclear status at a time when the former Soviet republic has become a launch pad for Russian troops invading Ukraine, Russian news agencies report.

En folkeavstemning i Hviterussland på søndag godkjente en ny forfatning som avviser landets ikke-nukleare status på samtidig som den tidligere sovjetiske republikken har blitt et utgangspunkt for russiske styrker som invaderer Ukraina, melder russiske nyhetsbyråer.

The move could theoretically allow Russia to place nuclear weapons on Belarusian soil for the first time since the country gave them up after the fall of the Soviet Union. The referendum result will come into force 10 days after its official publication, Russian news agency RIA Novosti reported.

Beslutningen kan teoretisk åpne for at Russland kan utplassere atomvåpen på hviterussisk jord, for første gang siden landet ga dem opp etter Sovjetunionens oppløsning. Folkeavstemningsresultatet vil tre i kraft 10 dager etter sin offisielle publikasjon, rapporterte det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti. (The Guardian)

Fallskjermstyrker 

En høytstående amerikansk etterretningskilde hevder at Hviterussland kan komme til å sende soldater inn i Ukraina allerede mandag for å hjelpe Russland. (NTB)

Disse meldingene har sirkulert i over et døgn i ukrainske medier. Kyiv Independent skriver at hviterussiske fallskjermstyrker ville bli sendt til Ukraina tidlig på mandag. Noen bekreftelse på at det har skjedd, har foreløpig ikke kommet.

Amid many speculations, multiple sources say the decision has been made — and as soon as on Feb. 28 at 5 a.m. local time, the first Ilyushin Il-76 transport aircraft is very likely to take off carrying Belarusian paratroopers to be deployed against Ukraine.

Belarus referendum approves proposal to renounce non-nuclear status: reports (The Guardian)

Sources: Belarus to join Russia’s war on Ukraine within hours (Kyiv Independent)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.