Maria Kolesnikova. Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS / NTB scanpix

Hviterussiske myndigheter prøvde å tvinge Maria Kolesnikova ut av landet, men hun rev i stykker passet, forteller to opposisjonelle som nå er i eksil.

Opposisjonspolitiker Kolesnikova befinner seg i forvaring i hjemlandet etter å ha blitt kjørt til grensen mot Ukraina natt til tirsdag. Dit skal hun ha blitt kjørt sammen med to kolleger, Anton Rodnenkov og Ivan Kravtsov.

De tre er alle medlemmer av opposisjonens koordineringsråd, og Kolesnikova er nå en av de siste protestlederne som fortsatt er i Hviterussland.

Tirsdag kveld møtte Rodnenkov og Kravtsov pressen i Ukrainas hovedstad Kiev. Der beskrev de en rekke dramatiske hendelser det siste døgnet.

Trusler

Hviterussiske grensemyndigheter sier Kolesnikova forsøkte å flykte fra landet på ulovlig vis, men de to kollegene forteller at hun motsatte seg utvisning.

De sier at de ble pågrepet i Minsk da de var på vei til Kolesnikovas leilighet mandag etter meldinger om at hun var bortført.

Bundet på hendene og med poser over hodet ble de to mennene avhørt, truet med rettsforfølgelse og til slutt tilbudt en mulighet til å forlate Hviterussland sammen med Kolesnikova, forteller Kravtsov.

Ut av vinduet

De tre ble omsider kjørt i en bil til buffersonen på grensa til Ukraina.

– Det var tydelig at hun ble tatt med tvang, hun satte seg til motverge. Hun ble presset inn i baksetet og skrek at hun ikke ville reise noe sted, sier Rodnenkov.

– Hun rev passet sitt i småbiter, sier han og legger til at Kolesnikova hoppet ut av bilvinduet og gikk tilbake til den hviterussiske grensa.

Grensepolitiet sier hun holdes i forvaring mens de etterforsker omstendighetene rundt hva som skjedde.

Talte ved protester

Kolesnikova spilte en stor rolle i valgkampen til opposisjonens presidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja, som har erklært seier over sittende president Aleksandr Lukasjenko i det omstridte valget i august.

Mens Tikhanovskaja dro i eksil i Litauen, har Kolesnikova siden talt ved massedemonstrasjoner mot Lukasjenko, som ble utropt til vinner av valget med over 80 prosent av stemmene.

Tikhanovskaja ber om at kollegaen umiddelbart slippes fri.

– Ved å bortføre folk i fullt dagslys viser Lukasjenko at han er svak og redd, sier hun i en uttalelse.

Fordømmelser

Frankrike kom tirsdag med en kraftig fordømmelse av «vilkårlige arrestasjoner og praksisen med å tvinge flere medlemmer av koordineringsrådet i eksil».

Også EU har bedt om umiddelbar løslatelse av flere hundre demonstranter og opposisjonelle, og Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer det han kaller vilkårlige arrestasjoner og bortføringer av opposisjonsaktivister.

– Tvungen deportasjon

Regjeringen i Ukraina sier også at Kolesnikova nektet da hviterussiske myndigheter forsøkte å presse henne til å forlate landet.

– Dette var ingen frivillig utreise. Det var en tvungen deportasjon fra hennes hjemland, skriver den ukrainske viseinnenriksministeren Anton Gerasjtsjenko på Facebook.

En opposisjonskilde sier til det russiske nyhetsbyrået Interfax at hele operasjonen kan ha blitt iscenesatt av hviterussisk etterretningstjeneste.

Mandag kom det meldinger om at Kolesnikova var ført inn i en varebil og kjørt bort av uidentifiserte personer i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Store demonstrasjoner

38 år gamle Kolesnikova er del av opposisjonens koordineringsråd, som forsøker å bidra til at Lukasjenko gir fra seg makten.

Opposisjonen beskylder regimet for omfattende valgfusk.

Siden valget har Hviterussland vært preget av en rekke store demonstrasjoner, og hundrevis av mennesker er blitt pågrepet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.