Minsk søndag 16. august. Folkehav. Lukasjenko er blitt spakere. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpix

Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja sier at hun er klar til å overta etter president Aleksandr Lukasjenko, som lufter muligheten for nyvalg.

– Vi har akkurat holdt valg. Så sant dere ikke dreper meg, blir det ikke noe nytt valg, understreket Lukasjenko mandag, før han i møte med massive protester la an en mer moderat tone.

Da 65-åringen talte til en gruppe streikende arbeidere ved MZKT-fabrikken utenfor hovedstanden Minsk, åpnet han for at det kunne bli aktuelt med nyvalg, såfremt en folkeavstemning om grunnlovsendringer ble avholdt først.

– I tråd med den nye grunnloven kan vi gjennomføre valg hvis dere vil, på parlament, på president, på lokale myndigheter, sa Lukasjenko til arbeiderne.

Klar til å ta over

Klar til å overta står opposisjonens kandidat Svetlana Tikhanovskaja. Hun fikk offisielt under 10 prosent av stemmene, men hevder valgfusk var årsaken til det labre resultatet og at hun var valgets rettmessige vinner.

Ifølge offisielle resultater ble Lukasjenko gjenvalgt for en sjette presidentperiode med over 80 prosent av stemmene i valget 9. august.

– Jeg ønsket ikke å bli politiker. Men skjebnen gjorde at jeg nå befinner meg ved fronten i en konfrontasjon mot vilkårlig styre og urettferdighet, sier 37-åringen mandag fra sitt eksil i Litauen.

– Jeg er klar til å ta ansvaret og bli en nasjonal leder i denne perioden, sier Tikhanovskaja.

Sanksjoner

Hviterussland har vært preget av store demonstrasjoner siden valget. Landets sikkerhetsstyrker har slått hardt ned på protestene, og over 7.000 demonstranter er pågrepet. Flere av dem som siden er løslatt, forteller om mishandling og tortur.

Omverdenen har reagert skarpt, og EU har varslet sanksjoner som også Norge vil slutte seg til.

– Dette er en situasjon hvor europeiske land bør stå sammen om å fordømme både det ufrie valget og jobbe for å stoppe volden som har kommet i etterkant, slo statsminister Erna Solberg (H) fast i helgen.

Brev til Solberg

Den norske Helsingforskomiteen ber nå Norge og Solberg om å bidra til en fredelig løsning.

– Vi vil be regjeringen vurdere om Norge kan stille seg til disposisjon for en rolle som forhandler mot Lukasjenko. En løsning for Hviterussland kan bare munne ut i Lukasjenkos avgang, skriver komiteen i et åpent brev til Solberg.

Helsingforskomiteen understreker også at Lukasjenko har slått ned på demonstranter og politiske motstandere med grov vold og overgrep.

– Brutaliteten er av en helt annen karakter enn det vi har sett før, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen.

En rekke vestlige ledere har også gått hardt ut mot Lukasjenko, og onsdag er det duket for et hasteinnkalt videotoppmøte i EU om utviklingen.

Protestene fortsetter

Til tross for volden har protestene mot Lukasjenko, som omtales som Europas siste diktator, ikke stilnet.

Mange tusen demonstranter var samlet utenfor MZKT-fabrikken ved Minsk som fikk besøk av presidenten.

Lukasjenko ble overdøvet av streikende arbeiderne som ropte «forsvinn».

– Takk, jeg har sagt det som skal sies, nå kan dere bare rope «forsvinn», sa presidenten.

I et forsøk på å dempe protestene og presset fra omverdenen, vurderer Lukasjenko også å innføre enkelte grunnlovsreformer som skal sikre opposisjonen mer innflytelse. Det meldte det statlige nyhetsbyrået BelTA før presidenten snakket om å holde folkeavstemning om slike reformer.

Støtte fra Putin

Lukasjenko, som har styrt Hviterussland med hard hånd siden 1994, understreker at dette ikke kommer til å skje som følge av press.

Russlands president Vladimir Putin har kommet ham til unnsetning og om nødvendig lovet å bistå militært. Han mener Hviterussland utsettes for press utenfra, og Lukasjenko anklager på sin side opposisjonen for å spille på lag med Nato.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.