Her fra et møte mellom Lukasjenko og Putin i Sotsji i februar 2019. Foto: Sergei Chirikov / Reuters / NTB Scanpix 

En hardt presset Aleksandr Lukasjenko søker nå hjelp hos Russlands president Vladimir Putin.

Mannen som har styrt Hviterussland de siste 26 årene, kom mandag til Sotsji i Russland, der Putin tok ham imot.

Ifølge Putins talsmann skulle de to diskutere energi- og handelssamarbeid, samt det som omtales som regionale konflikter.

Hviterussland har opplevd store demonstrasjoner siden Lukasjenko ble gjenvalgt for sin sjette presidentperiode, angivelig etter å ha fått over 80 prosent av stemmene i valget 9. august.

Opposisjonen hevder at det fant sted omfattende valgfusk og får støtte av blant andre EU, som har nektet å anerkjenne valgresultatet.

Tvunget i eksil

Tusenvis av regimekritikere er pågrepet siden valget, blant dem flere viktige opposisjonsledere. Andre framtredende opposisjonelle har søkt tilflukt i utlandet eller blitt deportert.

Statsminister Erna Solberg møtte i forrige uke en av dem, Svetlana Tikhanovskaja, som befinner seg i eksil i Litauens hovedstad Vilnius.

Etter møtet sluttet Solberg seg til kravet om nyvalg i Hviterussland.

– Det er det eneste som kan avgjøre hvem som er legitim til å kunne styre, sa hun.

Putin, som gratulerte Lukasjenko med valgseieren, mener på sin side at alt gikk riktig for seg. Han har også lovet den tidligere sovjetrepublikken militærhjelp «i henhold til inngåtte avtaler», dersom dette skulle vise seg nødvendig.

– Må etterforskes

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, tok mandag til orde for gransking av Lukasjenko-regimets overgrep mot opposisjonelle.

– Alle anklager om tortur og andre former for mishandling begått av sikkerhetsstyrkene, må dokumenteres og etterforskes, slik at de ansvarlige kan stilles til ansvar, sa Bachelet da hun mandag åpnet den 45. sesjonen i FNs menneskerettsråd i Genève.

Hun fikk støtte fra Tysklands representant i rådet, Michael von Ungern-Sternberg, som på vegne av EU fremmet et forslag om å holde en spesialsesjon om utviklingen i Hviterussland førstkommende fredag.

– Forsvinninger, bortføringer, utvisninger og vilkårlige fengslinger fortsetter daglig i Hviterussland, sa han.

– Direkte innblanding

25 av menneskerettsrådet medlemsland, de fleste av dem vestlige, stemte for forslaget. Venezuela og Filippinene stemte imot, og 20 utviklingsland avsto fra å stemme.

Hviterusslands representant i rådet kaller beslutningen om å holde en spesialsesjon, «en form for direkte innblanding i en suveren stats indre anliggender».

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.