Hviterussiske borgere demonstrerer mot president Alexander Lukashenko. Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS/

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja krever slutt på den omfattende volden, brutaliteten og grusomhetene mot demonstranter i Hviterussland. Nå vil hun ha internasjonale FN-observatører til landet.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja vitnet fredag for FNs menneskerettsråd om anklagene mot Hviterussland om tortur og andre alvorlige menneskerettsbrudd.

– Omfanget av og brutaliteten i den utstrakte maktbruken til regimet er i strid med alle internasjonale normer og menneskerettighetserklæringen vedtatt av FN, sa Tikhanovskaja via video fra Litauen, hvor hun har søkt tilflukt etter valget.

Regimet i Hviterussland har slått hardt ned på protestene som brøt ut etter at president Aleksandr

ble gjenvalgt 9. august.

Krever observatører

Lukasjenko, som har styrt den tidligere sovjetstaten i 26 år, nekter å gi fra seg makten etter det omstridte valget og får støtte fra nabolandet Russland.

Minst 7.000 demonstranter er blitt pågrepet siden valget. FN har mottatt 450 rapporter om tortur og annen mishandling av dem som er blitt pågrepet.

Tikhanovskaja mener selv at hun vant valget, og krever nyvalg. Nå vil hun at FN skal sende internasjonale observatører til landet for å overvåke brudd på menneskerettighetene.

– Vi krever et internasjonalt observatøroppdrag for å dokumentere regimets grusomheter, sa Tikhanovskaja.

Norge vil ha etterforskning

Den hviterussiske regjeringen må etterstrebe dialog, ikke undertrykkelse, sa Tine Mørch Smith, Norges ambassadør i Genève, i FN-debatten fredag.

– Menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland er foruroligende og trenger vår umiddelbare oppmerksomhet, sa hun i FNs menneskerettsråd.

Norge tar også til orde for en grundig etterforskning av anklagene om tortur og vold.

Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter, og flere andre deltok også i den hasteinnkalte debatten.

Til Brussel

Tikhanovskaja reiser mandag til Brussel for å treffe EU-parlamentets leder og utenrikskomité. Der skal hun diskutere utviklingen i hjemlandet.

Klokken 12 møter hun EU-parlamentets president David Sassoli, og et par timer senere er det ventet at hun taler til utenrikskomiteen i parlamentet. Komiteen arrangerer også en debatt der Volha Kavalkova og Pavel Latusjka fra den hviterussiske opposisjonen skal delta.

Det er også ventet at Tikhanovskaja får møte EU-landenes utenriksministre, som er samlet i Brussel samme dag.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

 

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!