Etiopias statsministser Abiy Ahmed. Direktør for Nobel Institute, Olav Njølstad, er sitert internasjonalt på at det er  «highly problematic» ” at 2019-vinneren ikke vil delta på noen event hvor han vil bli stilt spørsmål.  Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix

Det vakte oppsikt da det denne uken ble kjent at Fredsprisvinner Abiy Ahmed ville droppe både pressekonferansen i Oslo, barnas fredsfest og nobelintervjuene med NRK, BBC og Al Jazeera når han kommer til Norge for å motta prisen. Pressesjef Billene Seyoum avkrefter ikke at planen fortsatt er å droppe disse tradisjonelle arrangementene.

Reiste til Etiopia

Ifølge Berit Reiss-Andersen, som er leder i Nobelkomiteen, har Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad reist til Etiopia for å råde Ahmed til å følge tradisjonen til Nobel-dagene og være i dialog med pressen, ifølge NRK.

– Han gir uttrykk for at han ikke ønsker det, sier Reiss-Andersen.

Ahmed fikk fredsprisen fordi han i sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt og satte fart i demokratiseringen i Etiopia. Det siste halvåret har imidlertid prosessen gått i stå, mens uroen innad i Etiopia har økt.

Nei til spørsmål

Under norgesoppholdet skal Ahmed møte pressen sammen med statsminister Erna Solberg (H) onsdag morgen. Da er det imidlertid lagt opp til at han kommer med en uttalelse og ikke tar imot spørsmål, får NTB opplyst.

Senere onsdag skal han besøke Stortinget, hvor han skal møte stortingspresident Tone W. Trøen og utenriks- og forsvarskomiteen. Heller ikke under dette besøket kommer fredsprisvinneren til å ta imot spørsmål fra mediene, får NTB opplyst.

Derimot blir det flere muligheter til å ta bilder av den etiopiske regjeringssjefen når han blir vist rundt i Norges nasjonalforsamling.

-Misforståelse

Det er en misforståelse at Etiopias statsminister Abiy Ahmed ikke vil svare på noen spørsmål under oppholdet i Norge, ifølge hans pressesjef.

– Det er galt å si at han ikke vil svare på noen spørsmål. Vi har fått mange mediehenvendelser og anerkjenner at dette er god profilering for Etiopia, sier statsministerens pressesjef Billene Seyoum til NRK torsdag.

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!