Det brøt ut panikk etter granatangrepet under folkemøtet i Addis Abeba lørdag. Foto Stringer / Reuters / Scanpix

Et granatangrep på et folkemøte i Etiopia lørdag skal ha vært et attentat mot landets nye, reformvennlige statsminister. Én person ble drept og over 150 såret.

Statsminister Abiy Ahmed slapp uskadd fra eksplosjonen, som ble utløst rett etter en tale han holdt for titusener av tilhengere i sentrum av hovedstaden Addis Abeba.

Panikk brøt ut, og statsministeren ble raskt fraktet bort fra stedet. I en ny, TV-sendt tale omtaler statsministeren eksplosjonen som et planlagt angrep som mislyktes.

– Å drepe andre er et nederlag. Til dem som prøver å splitte oss, vil jeg si: Dere har ikke lyktes.

Tilstanden kritisk

Én person ble drept og 154 såret, opplyser helseminister Amir Aman lørdag ettermiddag. Tilstanden til minst ti av ofrene skal være kritisk.

En av arrangørene av det som var Abiys første store folkemøte i Addis Abeba, sier at gjerningspersonen prøvde å kaste en granat mot statsministeren.

– En person forsøkte å kaste granaten mot scenen hvor statsministeren satt, forteller Seyoum Teshome.

Gjerningspersonen skal ha blitt hindret av andre som var til stede. To menn og en kvinne er angivelig pågrepet.

– Kledd i politiuniform

Et øyenvitne hevder at gjerningsmannen var kledd i politiuniform. Andre politifolk skal ha holdt mannen tilbake så han ikke fikk kastet granaten.

Deretter stormet over hundre mennesker scenen mens de ropte slagord mot regjeringen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etter at Abiy overtok som statsminister i april, har han frigitt flere titusen fanger. Mange av dem satt fengslet etter å ha blitt pågrepet under demonstrasjoner mot myndighetene.

Sperrede nettsider er blitt tilgjengelige, og opposisjonsledere er blitt invitert på middag hos regjeringen. I tillegg har Abiy tatt grep for å bedre forholdet til Etiopias erkefiende Eritrea.

Justisminister Tor Mikkel Wara uttalte nylig at hvis den politiske situasjonen i Etiopia bedrer seg, bør norske utlendingsmyndighetene vurdere om over 500 etiopiske flyktninger kan returneres til hjemlandet.

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok ̧«Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!