Oromo-musikerenHaacaaluu Hundeessaa rir på en hest ved en markering til minne om slaget ved Adwa hvor etiopiske styrker slo italienerne. 2. mars 1919 Foto: Tiksa Negeri/Reuters/Scanpix

123 mennesker ble drept og nesten 500 såret i en voldsbølge i sommer, utløst etter drapet på en populær sanger, ifølge Etiopias menneskerettighetskommisjon.

Over 75 mennesker ble drept og nesten 200 såret av sikkerhetsstyrker. I tillegg ble over 30 andre halshogget, torturert eller slept gjennom gatene av angripere, heter det i rapporten.

Sammenstøtet skjedde i juni og juli, etter at den populære sangeren og politiske aktivisten Hachalu Hundessas ble skutt og drept på åpen gate 29. juni. Drapet utløste det som kommisjonen omtaler som et av landets verste utbrudd av etnisk vold på mange år.

Drapet tente en gnist som på under en måned satte fyr på sterke underliggende motsetninger mellom folkegrupper i landet.

Den tre år lange protestbølgen som i 2018 førte landets statsminister Abiy Ahmed til makten, ble tonsatt og formidlet gjennom Hundessas musikk.

Både statsministeren og sangeren tilhørte den marginaliserte folkegruppen oromo, som representerer en tredel av Etiopias befolkning på 109 millioner.

Abiys kontor har ennå ikke kommentert rapporten, som ble lagt fram fredag. Kommisjonens arbeid er blant annet basert på intervjuer med tjenestefolk i regjeringsapparatet og sikkerhetstjenesten, samt besøk i rundt 40 lokalsamfunn.

Voldsbølgen i sommer hadde ikke noe med konflikten i Tigray-regionen nord i landet tidlig i november å gjøre. Det var en separat konflikt, men nok et tegn på spente motsetninger i landet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.