Etniske spenninger mellom Etiopias føderale regjering og nasjonalistiske opprørere i den nordlige Tigray-regionen brøt ut i full væpnet konflikt i november 2020. 

Krigen har etterlatt titusener døde, millioner er på flukt, og den har forårsaket en alvorlig humanitær krise.

Le Monde melder at det forberedes forhandlinger bak lukkede dører mellom Etiopia og Tigrary i løpet av denne måneden. Det antydes at de kan komme til å finne sted i Tanzania.

Tigray har bare fem prosent av Etiopias befolkning, men har til tross for det dominert etiopisk føderal politikk helt siden en koalisjon ledet av den radikale Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i 1991 gjorde slutt på diktator Haile Mengistus brutale regime.

TPLF tapte makten i 2018 etter at en bølge av folkelig misnøye bragte reformisten Abiy Ahmed Ali til makten, Etiopias første statsminister fra landets største folkegruppe, oromo. Aiby sies å være pinsevenn. Hans far var muslim og moren ortodoks kristen. 

Abiy var et friskt pust: Han løslot politiske fanger og ble beæret med en nobelpris for å ha sluttet fred med Eritrea

Etiopia er et dypt fragmentert land med mer enn 80 etniske grupper, mange av dem med et marginalisert forhold til de politiske prosessene.

Etniske spenninger

Med Aibys reformer kom lenge undertrykte etniske spenninger til overflaten.

Den 4. november gikk Abiy til militær offensiv i Tigray etter at TFLP angivelig angrep et føderalt militært anlegg. Angrepet blir også satt i forbindelse med at Tigray avholdt et valg som resten av landet hadde utsatt på grunn av koronaen.

Siden det har ting eskalert. Begge sider anklager hverandre for å ha drept tusener av sivile, men Tigray har vært mye avstengt fra internett og det har vært vanskelig å få ut nyheter.

Idag er flere etniske grupper – amhara, oromo, somali og afar – trukket inn i konflikten. Jo lenger krisen vedvarer, desto mer sannsynlig er det at den kan spre seg til nabolandene. 

TPLF skal ha skutt raketter inn i nabolandet som svar på Eritreas påståtte støtte til Etiopias operasjoner i Tigray.

Svekkelsen av Etiopias sentralregjering på grunn av den pågående krisen, svekker Etiopias regjering og kan etterlate et sikkerhetsvakuum som kan invitere til transnasjonale trusler.

Etiopia er Øst-Afrikas mest folkerike land med over 100 millioner mennesker. Kommer Etiopias krise ut av kontroll vil det ikke lenger være et etiopisk eller afrikansk problem – det vil være en global katastrofe.

Fordekt optimisme?

Da Etiopia nylig la frem utkast til statsbudsjett for neste år, sa finansministeren at en av forutsetningene for utarbeidelsen av budsjettet er at det ikke er krig i Nord-Etiopia. Selve Tigray-regionen vil få 12 milliarder etiopiske birr (2,25 milliarder NOK) fra budsjettet. 
En Ethiopie, des négociations s’organisent en coulisse entre le gouvernement et les rebelles du Tigré

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.