Ni opprørsgrupper som kjemper mot Etiopias regjering, vil slå seg sammen. Uttalelsen fredag kommer samtidig som krigere fra Tigray rykker fram mot hovedstaden.

Alliansen, som undertegner sitt samarbeid i Washington senere fredag, inkluderer Oromo Liberation Army (OLA) og Tigray People’s Liberation Front (TPLF), som har vært i krig med statsminister Abiy Ahmeds regjering det siste året.

TPLF sa onsdag at gruppas soldater har nådd fram til byen Kemissie i Amhara-regionen, 325 kilometer nordøst for hovedstaden, og gjennomfører felles operasjoner med OLA, som for noen dager siden spådde at Addis Abeba kan falle i løpet av få uker.

De ni gruppene sa at de har dannet en felles front for «å reversere de skadelige effektene av Abiy Ahmed-styret på det etiopiske folk … og i erkjennelse av det store behovet for å samarbeide og slå seg sammen mot en trygg overgang i landet.»

Det er uklart om alliansen, kalt United Front of Ethiopian Federalist and Confederalist Forces, vil få noen betydning i konflikten, som Abiys regjering har kalt «en eksistensiell krig».

TPLF og OLA, som regjeringen stemplet som terroristgrupper i mai, er velkjente, men alliansens øvrige sju medlemmer er uklare.

– Hvis de virkelig mener alvor med å gripe til våpen mot regjeringen, så er det potensielt et reelt problem for regjeringen, sier en diplomat til AFP.

Les også:

Etiopia-forsker: Tigray-opprørere vinner snart krigen i Etiopia

Etiopias fredsprisvinner og diktatoren i Eritrea sammen om krigsforbrytelser i Tigray

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂