FN-utsending Rosemary DiCarlo viser til en eskalerende situasjon nord i Etiopia og advarer om faren for en borgerkrig som kan spre seg i landet.

– Ingen kan forutsi hva fortsatte kamphandlinger og usikkerhet vil bringe med seg. Men la meg gjøre det klart: Det som er sikkert, er at risikoen for at Etiopia kastes ut i en bredere borgerkrig, simpelthen er altfor reell, sa DiCarlo i et møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Konflikten i den nordlige regionen Tigray har nådd katastrofale proporsjoner, uttalte hun.

– Kampene setter landet og dets folk, og stabiliteten for Afrikas Horn som helhet, i dyp usikkerhet, sa hun.

De siste dagene har situasjonen eskalert. Regjeringen har innført nasjonal unntakstilstand. Innbyggerne i hovedstaden Addis Abeba er blitt bedt om å være klare til å ta til våpen for å forsvare boligområder.

TPLF var tidligere en tung aktør i landets nasjonale politikk, og har lenge styrt Tigray-regionen.

Statsminister Abiy Ahmed, som i 2019 fikk Nobels fredspris for å ha løst grensekonflikten med nabolandet Eritrea, satte for ett år i gang en militæroffensiv mot TPLF (Tigrayfolkets frigjøringsfront), men spenningsnivået begynte å gjøre seg gjeldende allerede da han kom til makten i 2018 og forsøkte å redusere TPLFs innflytelse.

Tigray-konflikten har siden august spredt seg til naboregionene Afar og Amhara. TPLF har etter det, med støtte fra Oromofolkets frigjøringshær (OLA), begynt å rykke fram mot hovedstaden.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.