Tusenvis av etiopiere har flyktet fra Tigray og over grensa til Qadarif-regionen i Sudan. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Den etiopiske hæren har vunnet flere slag og nærmer seg ifølge regjeringen regionshovedstaden Mekele etter to uker med krig i Tigray.

– Forsvarsstyrkene våre gjør fremskritt mot Mekele, sier regjeringens talsperson Redwan Hussein til journalister, melder Reuters.

– Flere byer har falt, la han til.

Titusenvis på flukt

Etiopias føderale myndigheter gikk 4. november i gang med en omstridt en militæroperasjon mot et opprør fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som styrer regionen nordøst i landet.

Titusenvis er drevet på flukt til nabolandet Sudan, og ifølge Amnesty International kan flere hundre sivile ha blitt drept i en massakre sist uke.

Torsdag meldte opprørere i Tigray at flere studenter var såret i et luftangrep. I en post på Facebook lå bilder som viste skadde personer, angivelig i regionshovedstaden Mekele, melder Reuters.

Nyhetsbyrået har ikke kunnet verifisere påstandene, fordi all kommunikasjon til Tigray-regionen er kuttet. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert saken.

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

 

Humanitær krise

Myndighetene i Etiopia har nektet for å ha angrepet sivile. Men ifølge Røde Kors er flere hundre sivile såret, og helsepersonell er blitt angrepet. De mener det er fare for at situasjonen kan utvikle seg til å bli en humanitær krise.

– Det er avgjørende at partene respekterer Røde Kors-emblemet, slik at vi kan få gitt de sårede behandling og levert nødvendig medisinsk utstyr. Vi fordømmer på det sterkeste alle angrep på helse- og hjelpearbeidere, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors Norge i en pressemelding.

Press

Verdenssamfunnet har lagt et sterkt press på Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, for å få en slutt på den to uker lange konflikten.

Blant dem er USA, som sier de har bedt både Abyi og TPLF om å trappe ned.

– På dette tidspunkt er ingen av partene interessert i megling, etter det vi hører, sier Tibor Nagy, USAs øverste diplomat for Afrika.

WHO-sjef avviser partiskhet

Den etiopiske hæren anklager lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, som selv er fra regionen, for å støtte opprørerne.

Hærsjef Birhanu Jula sa onsdag til journalister at Tedros har forsøkt å skaffe våpen og diplomatisk støtte til TPLF. Han la ikke fram bevis for påstandene.

– Det har kommet meldinger om at jeg velger side i denne situasjonen. Dette er ikke sant, sa Tedros i en kunngjøring publisert på Twitter torsdag kveld.

– Jeg vil understreke at jeg er kun på én side, og det er siden for fred, la han til.

Tedros får støtte fra sin sjef, FNs generalsekretær Antonio Guterres.

WHO-direktøren var tidligere helseminister i Etiopia under Meles Zenawi som var TPLF-leder og statsminister i landet fram til sin død i 2012.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.