Natallia Pintsjuk, som representerte sin ektemann, Ales Bjaljatski fra Belarus, under utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Den belarusiske menneskerettsforkjemperen og nobelprisvinneren Ales Bjaljatski er dømt til ti års fengsel. Menneskerettsgrupper mener dommen er basert på falske anklager.

Nobelprisvinneren Ales Bjaljatski og to av hans medarbeidere er tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og finansiering av demonstrasjoner. Medarbeiderne er idømt henholdsvis ni og sju års fengsel, , ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

NTB-Reuters-AFP melder om saken fredag formiddag.

Bjaljatski har erklært seg ikke skyldig, og hans allierte anser fengslingen og tiltalen som en form for hevn fra Lukasjenkos beryktede regime for Bjaljatskis menneskerettighetsarbeid.

Rettsprosessen betraktes som en farse og en skam av internasjonale menneskerettsgrupper. Helsingforskomiteen er blant dem som reagerer sterkt på dommen:

– Den norske Helsingforskomité er ikke overrasket, men like fullt rystet over kynismen som ligger bak dommene som nettopp ble utstedt til våre belarusiske venner i Minsk, sier generalsekretær Berit Lindeman.

«Oppkok av falske anklager»

60-åringen er den mest framtredende av de mange belaruserne som er blitt arrestert i etterkant av de store demonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenko og hans totalitære regime sommeren 2020. Menneskerettsgrupper mener det nå er rundt 1.500 politiske fanger i landet, men anser det sannsynlig at det kan være langt flere.

Helsingforskomiteen sier at rettssaken mot de tre mennene «oppfyller alle kriterier for en farse», og at den er et «oppkok av falske anklager».

– Dommen har ingenting med strafferett å gjøre, men må anses som en direkte ordre til dommeren fra Lukasjenko, sier Lindeman.

Kona tok imot prisen

Også den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som lever i eksil i Litauen, reagerer kraftig på dommen.

– Dette er en falsk rettssak. Vi må gjøre alt vi kan for å kjempe mot denne skammelige urettferdigheten og frigjøre dem, sier hun i en uttalelse.

Bjaljatski vant Nobels fredspris for 2022, sammen med ukrainske Senteret for borgerrettigheter (CCL) og russiske Memorial.

Han har vært fengslet uten dom siden 2021 og kunne dermed ikke motta Nobels fredspris i egen person. Hans kone Natallia Pintsjuk måtte holde nobelforedraget.

Belarus var tidligere omtalt som «Europa siste diktatur». I senere tid har landet etter svært manges mening fått følge av Putins Russland i den kategorien.

Les også: 

Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.